Strejkande besöker ”städshejkers” hem

Den största städarstrejken i Nederländernas historia, med 3 000 strejkande, har nu
pågått i drygt sex veckor. Flera av arbetsköparna, som bor i regelrätta slott och döpts till städschejker, har fått hembesök av de strejkande.

Utrikes
Foto: FNV SCHOONGENOG

Städarnas fackförbund FNV Bond­genoten kräver bland annat sjuklön och har ganska blygsamma ­lönepåslagsanspråk. Men deras krav har avvisats av arbetsköparna under fyra månaders samtal och sju förhandlingsrundor.

Sedan strejken inleddes har städarna rest runt i landet och lett marscher hem till några av de största arbets­köparnas bostäder. Minst fyra av dem tillhör de allra rikaste i Nederländerna, med förmögenheter på mellan 85 och 345 miljoner euro, och bor i regelrätta slott. De har av de strejkande krönts till ”städschejker” som ”blivit rika på städarnas svett i stället för på olja”.
– Stora kunder som Philips, holländska myndigheter och skolor förväntar sig mirakel av snåla städavtal, säger Khadija Tahiri, ordförande för städarnas fack, på kampanjens webbsida.

Webbsidan har även information på engelska och städarna ­
har fått in många stöduttalanden från fackföreningar runtom i världen.
Även inför förra avtalet, som slöts i april 2010 och löpte ut vid årsskiftet, strejkade städarna. Den strejken pågick i nio veckor, och var den längsta strejken i Nederländernas sedan 1930-talet.
Det återstår att se om den nuvarande strejken kommer att slå det – hembesöken hos ”städschejkerna” fortsätter, nästa är planerat att ske lördag den 18 februari.