Inrikes

Big Bag anklagas för diskriminering

Arbetsfördelningen mellan könen hos återvinningsföretaget Apelns Big Bag har fått de anställda att se rött. Men på grund av osäkra anställningsvillkor har ingen vågat gå ut i media om det. Förrän nu.

Sverige 2012. Diskriminering är hos de flesta företag oacceptabelt. Hos återvinningsföretaget Apelns Big Bag, som bland annat transporterar bygg- och miljöavfall, kan dock en av de anställda, som vill hålla sitt namn hemligt, berätta om orättvis arbetsfördelning mellan män och kvinnor. Exempel som den anställda tar upp är vilka som får vilken typ av transporter. Männen får ta alla längre transporter, medan kvinnor får ta de kortare.

-– Det är som om cheferna inte tror att kvinnor klarar samma förhållanden som män, säger den anställde.

Detta är en allmän uppfattning hos kollegorna, och något som varken accepteras av de manliga eller kvinnliga anställda. 

– Vi har nolltolerans mot diskriminering, så ser vår övergripande policy ut och det är det vi finns till för, för att förhindra att sådant här ska hända,  säger Thomas Brännström, ombudsman för ME (maskinentreprenörerna) inom Seko.

Han hänvisar sedan till diskrimineringsombudsmannen och säger att det är svårt för facket att säga något om sådant som det inte finns kontrakt på. Företaget har ett ansvar att förhålla sig till de lagar och riktlinjer som finns. 

– I takt med att fler kvinnor söker sig till yrken inom tung trafik
kommer detta sannolikt att avspeglas positivt i företagets könsfördelning, säger äger Mikael Thunberg, säljare hos Apelns Big Bag.

Fördelningen mellan anställda, enligt Mikael Thunberg, ligger i dag på cirka 20 procent kvinnor och 80 procent män. Vilket han alltså tror kommer att förändras de närmaste åren. Enligt honom följer företaget en policy att tillsätta bäst anpassad kandidat vid anställningar, vad gäller kompetens och lämplighet oavsett härkomst, läggning eller kön. 

Om någon känner sig bortvald från arbetsintervju på grund av kön eller liknande finns det inte mycket fackorganisationerna kan göra.

– Vi har ingen insyn i rekryteringarna, säger Thomas Brännström.

Han hänvisar till det lokala facket. 

Den anställda kritiserar vidare företaget för dåliga anställnings-avtal. En kvinna ska ha gått från tillsvidareanställning till provanställning, men detta säger Mikael Thunberg är fel. 

– Vad som gäller är att ett sommarvikariat övergått i provanställning, för att eventuellt leda till en tillsvidareanställning, säger han.

Däremot erkänner han att Big Bag har förbisett att formellt tillgodoräkna den anställda tiden för vikariatet.

– Det är att gå emot avtalsmallarna och helt emot de fackliga ställningstagandena, säger Thomas Brännström.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.