Inrikes

Vårdval möjliggör socialistisk vårdcentral

Med privatisering och det fria vårdvalet har vården i Stockholm blivit både orättvis och dålig. Nu tar Socialistiska Läkare initiativ till en privat vårdcentral utan vinstintresse där personal och patienter ska bli jämlikar.

Den återuppväckta 1930-talsorganisationen Socialistiska Läkare har tröttnat på att stå vid sidan av och se hur vinstintresse försämrat sjukvården. I stället vill de göra slag i saken och arbetar därför för att öppna en kooperativ vårdcentral där vården ska präglas av solidaritet och delaktighet. På den socialistiska vårcentralen ska patienter och personal, som jämlikar, tillsammans utforma verksamheten.
– Vi känner att vården inte är demokratisk längre. I många år har vi valt politiker som i stället för att ta ansvar har sålt ut den. Det här är ett unikt projekt och jag tror att det kan bli verklighet någon gång under 2013, säger Theo Bodin, ordförande i Socialistiska Läkare.

I dag får vårdcentralerna samma patientersättning oavsett om besöket gäller snuva eller cancer. Theo Bodin säger att vinstintresset hos de privata vårdentrepenörerna leder till att korta besök prioriteras eftersom de är mer lönsamma. Det är ett system som inte jobbar långsiktigt utan snarare tjänar på att folk är sjuka. En vårdcentral, utan vinstkrav, kan i stället satsa på långsiktighet och ett eventuellt överskott kan användas för mer riktade folkhälsokampanjer, som exempelvis rökavvänjning.
– Rent medicinskt skulle det inte bli så stor skillnad. Men jag tror att du kan förvänta dig en bättre vård. Vad vi vill göra är att satsa på förebyggande vård så att folk håller sig friska, säger han.

Sedan alliansen 2008 införde Vårdval Stockholm kan patienter i länet själva välja vilken vårdcentral de vill besöka och de offentliga medlen följer med. Men med det nya systemet följde också en ökad skillnad i kvalitet mellan välbärgade områden och de mindre bemedlade förorterna. Tidigare fick fattiga områden, där befolkningen i genomsnitt är sjukare och mer vårdkrävande, en extra ersättning för ”socioekonomisk vårdtyngd”, men denna slopades med vårdvalet. Som en följd av det har vårdcentralerna i dessa områden tvingats till nedskärningar och i vissa fall fått slå igen helt. Ett av dem är vårdcentralen i Stockholmsförorten Husby.
– Det hade varit kul om man hade kunnat öppna en vårdcentral i Husby, men det viktiga är att vårdcentralen placeras där folk vill ha den. Projektet här bygger på att folk vill vara engagerade i sin vård och vara med och driva den.

Det kommer inte att ställas några ideologiska krav på patienter eller personal, men väl på ett engagemang från båda parter. Att hitta intresserade verkar dock inte vara ett problem. Socialistiska Läkare har redan fått över hundra intresseanmälningar, både från personal som vill arbeta och personer som vill lista sig som patienter.
– Det känns superkul. Så mycket positiv respons hade vi inte drömt om. Privata Carema hade hoppat upp och ned om folk hade velat lista sig hos dem i den här utsträckningen, säger Theo Bodin.

Men responsen är inte bara positiv från potentiella patienter. Även de borgerliga politikerna på landstinget är glada över initiativet. Gustaf Stenlund, moderata sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldts pressekreterare, ser initiativet som en seger för ”det fria vårdvalet”. Han tror inte heller att vårdcentralen kommer ha några problem att bli erkänd som ett legitimt vårdval.
– Om några socialistiska läkare vill vara med och göra vården bättre ser vi positivt på det. Speciellt roligt med de socialistiska läkarna är att det inte varit möjligt utan det fria vårdvalet.

Theo Bodin är inte förvånad över reaktionen.
– Att borgarna är glada över att vi startat det här är förväntat, men det kommer nog visa sig att det här är början på slutet på Vårdval Stockholm. Jag tror att det här projektet kan blottlägga de vanvettiga bristerna i systemet.

I stället har den vassaste kritiken kommit både inifrån den egna föreningen och från övriga vänstern. Kritiken har bland annat handlat just om att man spelar enligt borgarnas regler. Han är själv starkt kritisk till vårdvalssystemet som han menar är både orättvist och dåligt, men tycker samtidigt att man inte enbart kan nöja sig med att kritisera.
– Vi tycker att man kan göra både och. Vårdvalet kommer inte försvinna av sig själv och jag tror att det är viktigt att ha en kritik mot vårdvalssystemet. Men att starta en socialistisk vårdcentral skulle också kunna visa på hur hela vården skulle kunna se ut.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp