Utrikes

Oakland har blivit rörelsens nya centrum

Occupyrörelsen gjorde gemensam sak med facken när Oakland gick ut i generalstrejk. Tillsammans stängde de ned USA:s femte största hamn. Nu planerar rörelsen att ockupera de många tomma hus som konfiskerats av bankerna.

Över 7 000 demonstranter, däribland 300 strejkande lärare, sjuksköterskor och hamnarbetare, hörsammade förra onsdagen occupyrörelsens uppmaning till generalstrejk i Oakland, Kalifornien. Många klassrum gapade tomma och Oaklands hamn, USA:s femte största, tvingades på eftermiddagen stänga ned verksamheten.
– Jag tycker att det är viktigt att visa barnen vad som händer just nu. Det är del av vår medborgerliga plikt att stå upp för oss 99 procent, sade Adam Bergman som demonstrerade med sina barn till San Francisco Gate.

De strejkande möttes i centrala Oakland och tågade sedan gemensamt mot hamnen där de blockerade huvudingången. Hamnarbetarfacket, ILWU, deltog inte öppet, men hamnarbetarna inledde en inofficiell maskningsaktion och flera hamnsjåare sjukanmälde sig.
– Jag är en av hamnsjåarna som inte jobbade i dag. Vi lade ned arbetet i solidaritet med generalstrejken. I kväll kommer det att bli en blockadlinje och jag tror inte att några hamnarbetare passerar den, sade Richard Washington till vänstertidningen Truthout.

Han skulle få rätt, och klockan 18 tvingades hamnmyndigheten i ett uttalande att deklarera hamnen stängd för dagen. Verksamheten kunde inte återupptas förrän sent på natten till torsdagen. Långtradare som skulle lämna gods blev i stället stående utanför och bildade en kilometerlång kö som löpte från hamnen in i stadskärnan.
– Fortsatt förlorade skift innebär ekonomiska svårigheter för sjöfarts- och transportarbetare och deras familjer, såväl som förlorade jobb och skatteintäkter för regionen, skrev hamnledningen i ett uttalande och vädjade om ett slut på blockaden.

Generalstrejken, den första i USA på 65 år, betraktas av Occupy Oakland som en stor framgång. Rörelsen kommer nu att rikta in sig på att ockupera de många hus som står tomma efter att bankerna
utmätt dem av boende som inte kunnat betala sina lån. Oakland är en av de städer som drabbats hårdast av de senaste årens bostadskris. Mäklarfirmorna listar på sina hemsidor hundratals utmätta hus.

Inte helt oväntat upprör ockupanternas planer stadens handelskammare.
– Det är laglöshet. Vad skulle du säga om du var fastighetsägare och någon tog över din egendom? Vad ger dem rätten att göra det? sade Joe Haraburda, president för Oaklands handelskammare, till San Francisco Gate.

Oakland har blivit Occupy-rörelsens epicentrum sedan polisen förra veckan stormade tältlägret som sedan en månad upprätthållits utanför stadens rådhus. Under stormningen skadades krigsveteranden Scott Olsen svårt sedan han träffades i huvudet av en av polisens tårgasgranater. Vid denna tidnings pressläggning vårdades han fortfarande på sjukhus. Händelsen har skruvat upp tonläget och under den senaste veckan har flera hårda sammandrabbningar skett mellan demonstranter och kravallpolis. Oaklandpolisen har ända sedan 1960-talet varit ökänd för sin rasism och brutalitet. Dess hårda bemötande av occupyrörelsen har dock inte avskräckt demonstranterna från att bege sig ut på stadens gator. Tvärtom har de ökat i antal, och hård kritik riktas mot Jean Quan, stadens borgmästare. Under flera av veckans demonstrationer har demonstranterna burit plakat som krävt hennes avgång.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga