Inrikes

Misshandlades och sparkades

I våras blev en personlig assistent i Göteborg misshandlad av sin brukares släkting. En tid efter misshandeln blev han avskedad under ett möte med företaget LSS Konsult som samordnar assistansen. Göteborg LS av SAC inleder nu stridsåtgärder mot företaget.

Den personliga assistenten blev i våras misshandlad av sin vårdtagares släkting. Släktingen, som bott i anslutning till brukaren, ska ha trakasserat mannen och hans kollegor i flera år. Efter att mannen fått vård för misshandeln hade han ett möte med företaget LSS Konsult och brukaren som han var assistent till. Under mötet blev mannen avskedad. På grund av detta har Göteborg LS inlett en nyanställningsblockad mot LSS Konsult. Enligt Göteborg LS handlade detta möte från början om när assistenten kunde gå tillbaka till sitt jobb arbete.
– Mötet handlade om när han kunde gå tillbaka till jobbet.

Under mötet uppstod en situation som gör att den här personen blir sparkad från sitt jobb. Han ska enligt företaget ha nedvärderat brukaren och Ants Tomson, som är en av delägarna i LSS Konsult.
– Mannen delar inte denna uppfattning, säger Leo Palmestål på Göteborgs LS.

LSS Konsult har uppgett ”samarbetssvårigheter” som ett skäl till uppsägningen. Mannen, som har valt att vara anonym, har varit assistent åt brukaren i över tio år och uppger själv att brukaren ville ha kvar honom som assistent.
– Brukaren sade vid ett tillfälle att han inte ville förlora mig som assistent. Så det var inte hans förslag att jag blev sparkad, utan det var ett krav från LSS Konsult AB. Som jag uppfattade det blev jag sparkad på grund av att jag var för ifrågasättande. Jag ville inte gå tillbaka så länge brukarens släkting bodde kvar, säger han. Mannen berättar också att en av företagets assistentsamordnare har beskyllt assistenterna för att ha mobbat brukarens släkting.
– Hon sade till en kollega att vi assistenter fick skylla oss själva eftersom vi mobbade brukarens släkting. Det ska ha varit därför som han trakasserade oss assistenter. Hon har tagit släktingens parti. Under mötet så sade jag att företaget har ett problem och det är den här assistentsamordnaren. Ants Tomson blev rasande när jag nämnde assistentsamordnarens namn. Det är nog en av orsakerna till att jag blev sparkad, fortsätter mannen.

Ants Tomson vill själv inte berätta vad mötet handlade om, men berättar att brukaren hade företaget som rådgivande part inför detta möte. Han menar också att nyanställningsblockaden är felaktig på grund av arbetsgivaransvaret.
– De har satt fel företag i blockad. De har tolkat det som så att eftersom vi har gett vård så har vi arbetsgivaransvaret. Det är brukarna som är arbetsgivarna. Rent juridiskt har den här blockaden inget värde, säger han.

LSS Konsult har överlåtit arbetsgivaransvaret till brukaren. Enligt Göteborg LS har alla förhandlingar ändå förts med LSS Konsult som motpart. Leo Palmestål menar att företaget har överlåtit ansvaret på brukaren som en formalitet för att kringgå Försäkringskassans regler. Han menar också att det är mot LSS Konsult som blockaden riktas eftersom det är det företaget som ansvarar för nyanställningar.
– Vi anser att det fortfarande är LSS Konsult AB som har ansvaret. En blockad mot brukaren skulle inte ha någon effekt eftersom det inte är brukaren som anställer. Vi vill sätta press på konsultföretaget. De har slagit ifrån sig med att de inte är arbetsgivare. Vi anser dock att de har ett arbetsgivaransvar, säger Leo Palmestål.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga