Fortums miljardvinster borde användas till att ställa om från koleldning till bioenergi och skapa en trygg framtid för kommande generationer. I stället går pengarna till ledningens överdimensionerade löner och bonusar – medan folket får nöja sig med tomma löften och ödesdiger miljöförstöring. Nu är det dags att säga ifrån: Säg nej till koleldning i Värtaverket, skriver Martin Sjöstrand och Johanna Johansson från nätverket Shut it Down.
Stockholm har i år fått en fin titel att stoltsera med. Vår stad har nämligen av EU-kommissionen blivit utsedd till Europas miljöhuvudstad 2010. Ett av kriterierna är att man bedriver ett bra klimatarbete, det bästa klimatarbetet i hela Europa.
Men det är något som inte stämmer med den välputsade fasaden. Mitt i staden står nämligen ett kraftvärmeverk, samägt av Fortum och Stockholms stad, som eldas med kol, det miljöfarligaste av alla fossila energikällor. Varje år spyr Värtaverket ut ungefär lika mycket koldioxid som den samlade personbiltrafiken i Stockholm.
Enligt Fortums egna siffror låg utsläppen förra året på 740 000 ton, vilket motsvarar en fjärdedel av stadens totala utsläpp. I en nyligen gjord undersökning, av Svenska Naturskyddsföreningen, intog Värtaverket den inte så hedrande förstaplatsen av de mest klimatskadliga kraftvärmeverken i Sverige.
Värtaverket ingick tidigare i stadens energibolag, Birka Energi, som år 2001 såldes till den finländska energikoncernen Fortum. Staden behöll dock 9,9 procent av aktierna och hela 49,9 procent av rösterna genom det nya bolaget AB Fortum Värme, samägt med Stockholms stad. Staden har emellertid hittills på intet vis utnyttjat den höga andelen röster för att söka eller förhandla fram en snabb avveckling av kolkraften till förmån för en omställning till förnyelsebara energikällor.
Birka Energi var innan försäljningen till Fortum en riktig kassako för staden. Enligt Mats Hulth, tidigare socialdemokratiskt borgarråd i Stockholm och finansborgarråd vid tidpunkten för affären, var försäljningen ”ett historiskt misstag.” I en intervju med SVT:s ”Uppdrag granskning” säger Hulth att energibolaget Birka Energi ”levererade betydande vinster varje år”.
Ett visst överskott från verksamhetens intäkter finansierade bland annat teatrar, idrottsklubbar och andra föreningar, med andra ord kulturell, social och rekreativ välfärd för Stockholmarna. Med försäljningen försvann samtidigt en viktig del i finansieringen av vår gemensamma välfärd.
Nätverket Shut it Down menar att välfärd nu bör handla om att blicka framåt och säkerställa en klimaträttvis framtid för kommande generationer. Fortums vinst borde användas till att ställa om från koleldning till bioenergi. I stället går den i dag till aktieägarna och koncernledningens överdimensionerade löner och bonusar.
Men nog har väl ändå Fortum planer på att avveckla kolet i Värtaverket, kanske du frågar dig? Det har ju gått någon reklam på TV där det talas om ”grekisk kärnkraft” och ”olivkärnornas välsignelse”. Faktum är att denna så välsignade energikälla endast står för en procent av Värtaverkets energiproduktion, kolet utgör halva produktionen.
De två senaste åren har Fortum Värme lagt ned mer än 82 miljoner kronor på att grönmåla sin verksamhet. Samtidigt säger de sig inte har råd att omedelbart ställa om från kol till biobränsle i Värtaverket. I stället har de en ”vision” om att vara klimatneutrala till år 2030. Det kan te sig lite märkligt då Fortumkoncernen förra året gick med 1,6 miljarder i vinst. Nog har de råd.
Fortum säger sig ha en målsättning att minska kolet med 50 procent till år 2015 och ersätta det med biobränsle. Dock är det otydligt hur detta egentligen ska gå till. Värtaverket är byggt för att eldas med kol och således känsligt för andra råvaror. Försök har gjorts med flera olika biobränslen, bland annat lignin som är en restprodukt ifrån pappersmassaindustrin. Lignin skulle kunna ersätta kolet med upp till 15-20 procent, säger Fortum Värmes forsknings- och utvecklingsansvarige.
Mer än så klarar inte pannorna av. Vad ska de ersätta resten av kolet med?
Fortum har alltså inte någon konkret plan för hur eller när företaget ska avveckla kolet helt och hållet. Vi anser att detta är mycket oroväckande, rent av alarmerande. Visioner om klimatneutralitet kan ju i sig vara hedervärda, men de räddar inte klimatet. För det krävs konkreta handlingar.
Kampanjen Shut it Down är en reaktion på stadens och energibolagets hyckleri. De kommer dragandes med tomma utfästelser om utfasning och vaga ”visioner” om klimatneutralitet, men det räcker inte. Den 28 november 2009 och den 29 maj i år ägde fredliga aktioner mot Värtaverket rum för att uppmärksamma att det i stället behövs en omedelbar utfasning av kolet.
Vi, Stockholms invånare, har rättigheten att själva bestämma vilken typ av energi vi vill ha. Vill vi ha fossila bränslen eller förnyelsebara energikällor? Vi har rättigheten att bestämma vilken typ av samhälle vi vill ha – ett som sätter människors väl först, eller ett som prioriterar företagens vinster.
Sist, men långt ifrån minst, har vi rättigheten att bestämma vilken framtid vi vill ge kommande generationer. Ska de få en hopplös och dystopisk eller en hoppingivande och meningsfull? Vi, stadens invånare, har samtidigt skyldigheten att verka för att så sker, att forma utvecklingen så som vi vill ha den. Nu, om någonsin, är det dags att säga ifrån. Säg nej till koleldning i Värtaverket.