Inrikes

Kamp för att återta staden

Det gemensamma är på väg att utarmas i många svenska städer. Det menar förbundet Allt åt alla som precis avslutat sina stadskampsveckor i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Nedlagda ungdomsgårdar, be-byggda grönytor och hyresrätter som ombildas till bostadsrätter. Samlingsplatser som förut varit offentliga drivs nu i privat regi eller ersätts av gallerier. Med utgångspunkt i att medborgarna själva ska bestämma hur deras städer ser ut arrangerade förbundet Allt åt alla stadskampsveckor i Sveriges tre största städer.
I Stockholm har kampanjen Öppna Stockholm verkat för att föda ny motkraft genom öppna möten i Bagarmossen-Skarpnäck, Aspudden-Midsommarkransen, Rinkeby och Vantör för att utforma medborgarnas version av stadsplanering.
– Det har gått bra, i Skarpnäck kom det 200 personer till stadsdelsmötet i lördags, säger Matthias Wåg, en av initiativtagarna från förbundet Allt åt Alla i Stockholm.
Han berättar att det som diskuteras just nu är Stockholmsvisionen 2030, som innebär planer på förtätning av staden.
– Man bygger om dessa områden för att göra Stockholm attraktivt, men tillväxten och inflyttningen står inte i proportion till bostadstillgången. 65 000 hyresrätter har försvunnit.

Kampen om Göteborg inriktades på de förändringar och nybyggnationer av bostadsrätter som planeras i stadsdelarna Kviberg och Gamlestan. Under stadskampsveckan genomfördes en symbolisk ockupation i Kviberg för att visa på behovet av ett självstyrt aktivitetshus i Göteborg och uppmärksamma den ökande segregeringen av staden.
Under veckan har det arrangerats spelningar, modevisning med gamla kläder och innebandyturneringar i huset. Klara Andersson, en av dem som deltog i ockupationen, säger att det visar på att konceptet fungerar.
– Tomma hus är allas hus. Det är så omvänt att det är förbjudet att ta sig in där när husen ändå står tomma.

Malmö skiljer sig från Göteborg och Stockholm eftersom Malmö fortfarande har en innerstad där arbetare kan bo, säger Ebba Nilsson som varit med och arrangerat kampanjen Vårt Malmö. Hon säger att det ändå är problem med utförsäljningar och bolag som inte sköter hyreshusen.
– Det handlar inte bara om att de låter oss bo bland mögel och kackerlackor utan även om oskäliga hyreshöjningar och påslag för saker som borde ingå i hyran. Hyresbolagen använder många olika sätta att klämma ur så mycket pengar som möjligt ur oss som bor i husen. Vi betalar höga hyror för att göda bostadsbolagen, inte för att vi bor lyxigt eller ens med normal standard.

Klara Andersson och Ebba Nilsson
heter egentligen något annat.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga