Ledare

Nu rivs förtroendet

Samma dag som rivningsfirman Destroyer satte tänderna i Aspuddens badhus tog kronprinsessan Victoria de första spadtagen i bygget av nationalstadion Swedbank Arena. Medan Stockholms idrottspolitiker tycker att det blir för dyrt att rusta upp det lilla förortsbadet för 7–14 miljoner kronor byggs det nu inte mindre än två nya jättearenor i Stockholmsområdet, i Solna respektive […]

Samma dag som rivningsfirman Destroyer satte tänderna i Aspuddens badhus tog kronprinsessan Victoria de första spadtagen i bygget av nationalstadion Swedbank Arena. Medan Stockholms idrottspolitiker tycker att det blir för dyrt att rusta upp det lilla förortsbadet för 7–14 miljoner kronor byggs det nu inte mindre än två nya jättearenor i Stockholmsområdet, i Solna respektive Globenområdet, för ett par miljarder kronor stycket. Inte ens elitklubbarna i Stockholm verkar förtjusta. AIK vill behålla Råsunda, Djurgården vill behålla Stadion, och superettanklubben Hammarby vill visserligen ha en ny arena men lyckas ju inte ens fylla gamla Söderstadion. Hur Stockholms stad och Anschutz Entertainment Group då ska få ekonomi i en ny arena med 30 000 sittplatser känns som en vansklig ekvation.
Det folkpartistiska idrottsborgarrådet Madeleine Sjöstedt bollar alltså med miljarder av Stockholmarnas skattepengar på osäkra arenor. Men när den förening som vill ta över det slitna badet i Aspudden och med gemensamma krafter utveckla det till ett kulturbadhus beslutar hon att det ”inte finns några finansiella förutsättningar för verksamheten”.

Bland de badvakter som i måndags kväll stod utanför badet var frustrationen och besvikelsen enorm. De hade kört fram gamla bilar till en barrikad för att stoppa grävskoporna, men alla vet att bara ett mirakel kan rädda badet.
Det har drivits av ideella krafter sedan 1987. När staden vägrade förlänga kontraktet i januari fortsatte först verksamheten ändå, men staden tvingade fram en stängning. Efter att ett rivningsbeslut togs i oktober ockuperades badet. Men den 25 november stormade polisen och spikade igen huset. När så rivningsfirman dök upp i måndags morse samlades badhusets vänner utanför men drevs bort av en stor polisinsats.

Badvakternas frustration gäller inte bara att det är ett fint gammalt bad där generationer av arbetarungar har tagit sina första simtag. Eller att huset är klassat som skyddsvärt av Stadsmuseet. Eller att ytterligare en mötesplats för vanliga människor i förorten förstörs. Det allra värsta tycks vara upplevelsen av Stockholms folkvalda som en överhet som ljuger och vägrar föra dialog med medborgarna.
Madeleine Sjöstedt har framställt det som att en förskola ska uppföras på tomten trots att inget sådant beslut är fattat. Hon har lovat att föra dialog med Aspuddens kultur- och badhusförening, men att ett kort möte ägde rum i måndags berodde enbart på att SVT:s regionala nyheter tog med sig två representanter till hennes kontor. Sjöstedt har lovat att avvakta alla överklaganden innan rivningen påbörjas. Men när Länsrätten avslog överklagandet av rivningsbeslutet i måndags hade Destroyer redan börjat slänga ut inredningen. Medan beslutet överklagades till Kammarrätten körde grävskopor fram.

Den allra största tragedin är inte att badhuset rivs, utan att det politiska systemet så uppenbart motarbetar det äkta medborgerliga engagemang som har förmått Aspuddsborna att driva sitt badhus sedan 1987 och ta strid för dess fortlevnad.
Kom ihåg det nästa gång en politiker klagar över bristande medborgerligt engagemang.
På gatan utanför badet hör jag två äldre Aspudds-damer samtala:
”Det blir ju inte kul om Folkpartiet ställer upp en valstuga här i Aspudden nästa val”, säger den ena. ”Den lär ju inte se ut som en valstuga längre om man säger så”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984