Inrikes

Fler vill hyra sin bostad

Sedan 1990 har 233 000 bostadsrättslägenheter tillkommit i hela landet. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, SCB. De flesta av dem, 131 000, har ombildats från främst hyresrätter. Samtidigt ökar andelen hyresrätter.

Av de ombildade lägenheterna ligger hela 94 procent i storstadsområdena och 74 procent återfinns i Stockholms län. Det visar en ny rapport från Länsstyrelsen.
Tobias Olsson är utredare vid Länsstyrelsens bostadsenhet. Han menar att efterfrågan på bostadsrätter troligen kommer att öka i takt med att konsumenterna kan låna på banken. Men bankerna har blivit mer restriktiva med att låna ut pengar. Det påverkar både konsumenter och byggföretag.
– Produktionen av bostadsrätterna är också beroende av att byggherrarna i sin tur kan låna till rimliga villkor för att kunna uppföra fastigheten, något som har varit svårt i finanskrisen, säger Tobias Olsson till Arbetaren.

Nyproducerade hyresrätter ökade under några år i början på 2000-talet, men minskade efter att de statliga stöden upphörde år 2006 när den borgerliga regeringen kom till makten. Regeringen hävde då stopplagen från 2004 och gjorde det lättare att ombilda från allmännyttan. Stockholms stad har cirka 95000 lägenheter i allmännyttan. Sedan 2007 när det åter blev möjligt att ombilda hyresrätter till bostadsrätter har det hittills kommit in närmare 43000 intresseanmälningar.
Länsstyrelsens bedömning är att andelen nyproducerade hyresrätter kan vara fortsatt hög under 2009 och 2010 på grund av lågkonjunkturen.
– Ökningen har skett i andelen hyresrätter och inte i antalet. Jämfört med 2006 handlar det om en nedgång i antal hyresrätter. Att hyresrätterna står för en allt större andel under 2009 kan nog sägas vara ett övergående fenomen, givet dagens förutsättningar, säger Tobias Olsson.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar