Radar

Mediemakt som rasismens vägledare

I takt med att debatten om Sverigedemokraterna blir allt mer intensiv blir det också allt mer intressant att titta på hur liknande partier lyckats växa och vinna inflytande i våra grannländer.För den som vill förstå denna process är journalisten Lena Sundströms bok, Världens lyckligaste folk, en aktuell vägvisare.Det är i mitten av 1990-talet, när Pia […]

I takt med att debatten om Sverigedemokraterna blir allt mer intensiv blir det också allt mer intressant att titta på hur liknande partier lyckats växa och vinna inflytande i våra grannländer.
För den som vill förstå denna process är journalisten Lena Sundströms bok, Världens lyckligaste folk, en aktuell vägvisare.
Det är i mitten av 1990-talet, när Pia Kjaergaard bestämmer sig för att bilda Danskt Folkeparti, som processen får fart. Elva år innan Reinfeldt kommer hon på idén att kombinera klassisk höger-retorik med klassiska vänsterbegrepp. Resultatet är välkänt: språktest och anknytningskrav, islamofobi och Muhammedkarikatyrer. Plötsligt har rätten att kränka blivit danskarnas viktigaste rättighet och landets få muslimer har blivit en ”hord”.
Sundström resonerar om flera möjliga förklaringar och menar att en av de viktigaste lyder Mediemakt. Hon drar slutsatsen att det är samma tidningar som nu fördömer populistpartierna som också ”skapat dem”.
Så här går det till: Kjaersgaard är sprängstoff. Artikel efter artikel författas, till en början kritiska, men snart smyger sig DFP:s jargong in i texterna. De handlar allt mer om Invandrarproblemet och inte invandringsfrågan, om Muslimerna och inte tunisierna.
När jag med Sundströms glasögon följer utvecklingen i Danmark inser jag plötsligt att det inte längre är möjligt att ”frysa ut” SD ur den svenska debatten.
Den förvandling som har skett med danskarna – Världens lyckligaste folk – sker just nu med oss och den kan inte stoppas med tystnad. Vi måste i stället tala om det och utveckla strategier. Skapa förståelsemodeller. För det är Sundströms bok en god grund.

Världens lyckligaste folk
Lena Sundström
Leopard förlag

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga