Vid halv sextiden under tisdagsmorgonen utrymde polisen det nedlagda fritidshemmet Romano Trajo i Norra Fäldenområdet i Lund. Sedan i lördags har mellan tio och tjugo personer från nätverket ”Lundabor mot nedskärningar” ockuperat lokalerna. Tio personer greps misstänkta för grovt olaga intrång, förhördes och släpptes vid lunchtid.
Ett tiotal poliser gick in i fritidshemmet med dragna vapen. Två ockupanter försökte fly men greps av de poliser som hade omringat fritidshemmet. Utrymningen gick dock lugnt till.
Samma kommun, Lunds, som för fem år sedan tilldelade verksamheten sitt integrationspris, stängde i slutet av april fritidshemmet med romsk inriktning med motiveringen att verksamheten ledde till ökad splitring och isolering.
– Det är borgerlig nedskärning, punkt slut, sade Ulrika, en av ockupanterna till Arbetaren under måndagen medan ockupationen ännu pågick. Hon ville inte lämna ut sitt namn eftersom hon dessutom jobbar som timanställd på kommunen.
– Romano Trajo har fungerat som en social mötesplats. Hit kom föräldrar med en unge på armen, så kom ett gäng femåringar och några tonårstjejer. Nu under ockupationen har de kommit tillbaka. Det har varit alldeles fullt med folk. Vi har grillat och haft graffitimålning på gården, sade Ulrika.
14-åriga Mariam Bandeily har i flera år besökt Romano Trajo:
– Alla är som en jättestor familj, alla känner alla. Jag har gått hit varje dag efter skolan i tre, fyra år. Jag fattar inte varför de just ska stänga vårt fritids, jag blev skitsur, sade hon.
Anledningen till ockupationen är att aktivisterna vill att fritidshemmet Romano Trajo ska öppna igen.
– Jag är så arg på politikerna att jag inte vet vad jag ska säga längre. Vi demonstrerade när politikerna skulle fatta sitt beslut men det var ingen som brydde sig om oss, sade Mariam Bandeily.
Lars Hansson, Folkpartist och ordförande för Lunds kommuns Barn- och skolnämnd är också arg:
– Man borde ha tagit en dialog med politikerna om stängningsbeslutet men det har inte förekommit någon dialog. Ockuperar man så söker man inte dialog utan konfrontation. En ockupation är inte en inbjudan till dialog. Jag kommer absolut inte att ta ett initiativ till dialog med ockupanterna, eftersom en ockupation är en odemokratisk metod, sade han under måndagen till Arbetaren.
Lars Hansson menade dock att om ”Lundabor mot nedskärningar” vill prata med honom kommer han att vara öppen för en dialog. Men enligt ockupanten Ulrika bjöd de under måndagen in Lars Hansson till Romano Trajo utan framgång.
– Herre Gud det har varit förhandlingar med kommunen. Om kommunen ville ha en dialog hade de lyssnat på människorna som bor här, sade Ulrika.
Enligt Lars Hanson var orsaken till kommunens beslut om att stänga Romano Trajos att endast en handfull från målgruppen var inskrivna och att en liknande verksamhet bedrevs i närheten:
– Vi kan inte bedriva två mötesplatser ett par hundra meter ifrån varandra bara för att ett gäng inte känner sig välkomna.
På frågan om han ser någon möjlighet att öppna Romano Trajo igen svarar han:
– Det har jag svårt att se i dagsläget.
”Efter tre dagars ockupation har vi visat att vi kan göra något som kommunen inte var intresserad av, nämligen hålla en fungerande verksamhet vid liv[…] Romano Trajo står nu tomt igen men det tänker vi aldrig acceptera”, står det i flygbladet som nätverket ”Lundabor mot nedskärningar” under tisdagskvällen delade ut vid fritidshemmet.
– Det är full rulle. Vi står fast vid vårt krav att Romano Trajo ska öppna, sade ockupanten Ulrika.