Polis misshandlade syndikalister

(UPPDATERAD) En blockad av restaurangen Friday’s vid Stureplan i Stockholm slutade
på fredagkvällen i brutal misshandel av syndikalister. Polisen
beordrade församlingen att förpassa sig till ett torg ett stenkast
bort och använde sedan batong, pepparsprej och våldsamma grepp för
att upplösa blockaden. Minst fyra personer greps, däribland
Arbetarens reporter.
Omedelbart efter blockaden lovade företaget att betala ut innestående
lön och gick med på förhandling med syndikalisterna.

Det var vid halv sex-tiden på fredagkvällen som ett 60-tal syndikalister samlades utanför restaurangen Friday’s vid Stureplan i Stockholm. Tidigare på dagen hade företaget varslats om
indrivningsblockad av Västerorts LS. Konflikten gäller två papperslösa LS-medlemmar som arbetat som städare och diskare på restaurangen, som anlitar bemanningsföretaget Team Företagsservice AB som mellanhand. Team Företagsservice AB har, enligt Västerorts LS, vägrat att skriva anställningsavtal och lönespecifikationer, liksom att betala lön i enlighet med avtal eller med LS:ets eget ”register”.

Denna behandling av papperslösa arbetare delar Friday’s med ytterligare ett dussin restauranger i närheten av Stureplan. Samtliga har varslats om konflikt av nämnda LS, som har drygt 20 medlemmar i området. Skälet till att just Friday’s utsågs som måltavla för en handgriplig blockad var att en av LS-medlemmarna inlett en egen övertidsblockad och sedan blivit nedbrottad av Securitas-vakter inne på restaurangen. Vakterna ska ha överlämnat mannen, som är av bolivianskt ursprung, till polisen, som i sin tur ska ha fört honom till Kronobergshäktet och misshandlat honom med upprepade slag mot magen.
När Ruben Tastas-Duque från Västerorts LS talade till de församlade syndikalisterna i Kungsträdgården deklarerade han att LS:et förutom korrekta löner lagt till ett nytt krav på sin lista:
– Vi kommer att kräva 10 000 kronor i ersättning av alla företag som tillkallar polis i samband med stridsåtgärder. Avsikten är att skrämma arbetsköparna från att bussa polisen på oss. Det kan låta som maffiametoder, och det är det också: det är hot och utpressning, sade Tastas-Duque och log.

En handfull aktivister drog på sig den sentida symbolen för svensk syndikalism – illgula strejkvaktsvästar – varpå en tjock folksamling bildades vid ingången till Friday’s. Inledningsvis var blockaden inte vattentät: syndikalisterna lät gäster gå fritt in i och ut från restaurangen. De delade ut flygblad och talade med besökare och förbipasserande om konflikten. En ”manager” vid namn Mikael Nilsson var icke desto mindre rasande. När polisen kommit till platsen förklarade han:
– Det här är min mark. Det är privat mark, de kan inte stå här, sade
han och svepte upprört med handen över asfalten, som händelsevis också var asfalten intill tunnelbanans uppgång vid stationen Östermalmstorg. ”Managern” hävdade också att det var städföretaget som syndikalisterna var ”arga på” och att de därför saknade skäl att rikta sig mot Friday’s restaurang.
Efter en stund ljöd en tuta, som signal till att blockaden skulle hårdna till en obruten armkedja framför entrén, utan möjlighet för gäster att passera. Som svar ljöd en högtalare:
– Detta är polisen. Ni stör den allmänna ordningen. Detta är en ordningsordnande befallning. Anvisad plats för den här fackliga stridsåtgärden eller blockaden eller vad ni nu vill kalla det är 50
meter bort. Ni har tio minuter på er att gå dit. Samtliga som stannar kommer att rapporteras för oaktsamhet mot ordningsmakten.

Syndikalisterna hade dock ingen avsikt att lämna restaurangentrén.
Denna ordervägran motiverades med att en facklig stridsåtgärd riktas mot ett företag och omöjligen kan genomföras på ett torg utan fysisk anslutning till detta företag. Flera syndikalister – däribland minst en juriststuderande – argumenterade högljutt för att blockaden var grundlagsskyddad och för att rättsliga och polisiära instanser underkänt polisens rätt att upplösa fackliga blockader (se sidoartikel). Polisen tog dock ingen hänsyn till denna argumentation, och juriststudenten var den förste att drivas från platsen.
Under den tid som gick mellan ”befallningen” och upplösningen av blockaden var flera poliser ännu på jovialiskt humör. En av dem kunde höras säga till sin kollega: ”det är svårt när man tycker att de har rätt i sina flygblad” och ”jag gick i samma högstadieskola som en av dem som står här”. Men när befälet beordrade sina mannar att föra varje enskild aktivist till torget och identifiera och rapportera dem exploderade en kavalkad av polisvåld framför häpna Stureplansflanörers ögon. Även en civilklädd ordningsvakt deltog med stor frenesi i upprensningsaktionen.
Aktivister bars och släpades till torget med armarna hårdhänt uppvikta på ryggen. När en äldre kvinna underställdes samma behandling reagerade hennes son häftigt, varpå polisen kastade sig över honom. Totalt fem poliser dunkade mannens ansikte mot asfalten och slog honom systematiskt under halvannan minut, tills han blödde ordentlig från munnen. Han blev
också pepparsprejad i ansiktet, i likhet med minst två andra aktivister.
En man med latinamerikanskt ursprung hanterades extra omilt, med kommentarer som ”du måste lära dig att rätta dig efter rättsreglerna i Sverige” från polisen. Han fördes till en egen piket, och när Arbetarens utsände följde efter för att se vad polisen gjorde med den ensamme mannen anklagades reportern för att ”störa polisens arbete”: ”de vill inte ha dig i ryggen när de arbetar”. När Arbetarens utsände uppgav sig vara journalist störtade en polisman fram, anklagade reportern för att ha kallat honom ”fascistjävel” och grep honom, misstänkt för brottet ”förolämpning”. Arbetarens utsände släpptes senare.

Efter den våldsamma upplösningen av blockaden fortsatte sporadisk flygbladsutdelning vid entrén. Men effekten av aktionen lät inte vänta på sig. Klockan 7 påföljande morgon infann sig representanter för Team Företagsservice AB på syndikalisternas högkvarter, bad om ursäkt för sina misstag och sin bristande insyn i regelverket och lovade uppfylla samtliga krav – inklusive 10 000 kronor i skadestånd för polisangreppet. Innestående lön och semesterersättning på totalt cirka 70 000 kronor kommer, enligt företagets löften, att betalas ut till de två medlemmarna.
På lördagen hölls sedan en ny, mindre blockad mot Friday’s, nu med kravet att också restaurangen ska betala ut det egenhändigt uppställda skadeståndet till LS. Chefen för restaurangens ordningsvakter bad också han syndikalisterna om ursäkt för det inträffade. Ruben Tastas-Duque berättar att han dock ifrågasatte Friday’s plikt att betala skadestånd för att man ringt polisen.
– Men vi kan begära skadestånd för vad vi vill. Det ska inte löna sig för företag att bussa polisen på blockader – tvärtom. Vår taktik är framgånsrik: hittills har vi aldrig förlorat en enda strid mot restauranger. Flera av de andra runt Stureplan har redan gett sig utan strid och gått med på våra krav.
Är detta maffiametoder?
– Nej, det var ett skämt till våra aktivister, som fått höra i media att det är det vi ägnar oss åt. En maffia går på familjer, det gör inte vi. En maffia berikar sig på andras bekostnad, det gör inte heller vi. Vår kamp riktar sig mot företag som inte ger papperslösa deras rättigheter, säger Ruben Tastas-Duque till Arbetaren.