Inrikes

Vild strejk hotar på Volvo

Tröga lokala löneförhandlingar och försämrade arbetsvillkor fick arbetarna på Volvo Lastvagnar i Umeå att i torsdags i förra veckan gå ut i vild strejk. – Jag utesluter inte att det blir ännu en vild strejk om företaget inte går med på en kraftigare lönehöjning, säger Jan-Olov Carlsson, IF Metallklubbens vice ordförande i Umeå.

Mellan 150 och 200 arbetare lade spontant ner arbetet i torsdags förmiddag i protest mot lönebudet som företaget lagt fram. Budet innebar ett lokalt påslag motsvarande en lönehöjning av ungefär 50 kronor i månaden. Metallklubben såg budet som ett hån och krävde i stället att dess medlemmar skulle få drygt 2 000 kronor mer i månaden. Ett krav som de anser är rimligt med tanke på Volvos miljardvinster.

– Trots att företaget har vunnit mer än någonsin i år har ledningen bestämt sig för att arbetarna skulle få mindre än någonsin, säger Jan-Olov Carlsson.

Jan-Olov Carlsson påpekar också att arbetarna kände en stor besvikelse redan inför det centrala industriavtal som undertecknades i våras och som resulterade i en årlig lönehöjning på 2,8 procent.

– Ingen på Volvo lastvagnar är nöjd med det centrala avtalet. Men det är klart och påskrivet, vilket ju innebär att arbetsfreden råder under de kommande tre åren. Metallmedlemmarna tvingas därför ta till sådana här aktioner för att uttrycka sitt missnöje, förklarar han.

Men torsdagens spontana arbetsnedläggelse handlade inte bara om lönefrågan utan också om ett genuint missnöje inför arbetssituationen. Enligt Jan-Olov Carlsson har försämringarna pågått i två år och gjort att arbetarna upplever en allt större stress i arbetet.

En anställd som vill vara anonym vittnar om den ökade stressen i fabriken.

– De flesta försämringar skedde i september förra året, när alla kommit tillbaka från semester. Då hade Volvo byggt om den avdelning där jag jobbar och gjort den till ett löpande band. Det bandet tycker ingen om. Du står där och avverkar samma arbetsuppgifter dagarna i ända. Dessutom är tempot mycket högre i dag.

Förr hade arbetarna mer frihet och kunde exempelvis bestämma över sin arbetstid. Även variationen i arbetet var större tidigare. Men effektiviseringen av produktionen har fört med sig en allt större konkurrens arbetarna emellan, berättar den anställde vidare.

– Det som Volvo är ute efter, det är att vi ska tävla med varandra. Vi har stor press på oss för att bygga mer och bättre. Med det nuvarande systemet är det lätt att peka ut de grupper som gjort mindre bra ifrån sig. Det heter härska genom att söndra, säger han.

Löneförhandlingarna kommer inte att återupptas förrän sommarens slut. Då kommer Metallklubben att uppträda lika bestämt och tänker inte ge vika en millimeter i sina krav, lovar Jan-Olov Carlsson.

– Strejken visade på att våra medlemmar känner sig aktiva och är beredda att agera. Och ledningen är inte helt obekymrad över att sådant här uppstår. Det vore alltså oförståndigt av dem att inte lägga fram ett bättre bud.

Företagsledningen bekräftar att båda parterna kommer att sitta tillsammans vid förhandlingsbordet i höst.

– Jag vill inte kommentera hur de nya buden kommer att se ut. Samtidigt kan jag säga att vi ännu inte tagit ställning till huruvida de som deltog i strejken kommer att bestraffas eller ej, säger Thor Persson, informationschef vid Volvo Lastvagnar i Umeå.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984