Ledare

En bra affär

Staten badar i pengar. Överskottet blir, enligt Riksgäldens nya prognos, ofantliga 138 miljarder kronor i år. Det är rekord i Sveriges historia, och kan uttryckas som drygt 15 000 uttaxerade men oanvända kronor per svensk. Av detta står försäljningen av statliga företag för 50 miljarder. Sammanlagt väntar sig regeringen få in 200 miljarder under mandatperioden […]

Staten badar i pengar. Överskottet blir, enligt Riksgäldens nya prognos, ofantliga 138 miljarder kronor i år. Det är rekord i Sveriges historia, och kan uttryckas som drygt 15 000 uttaxerade men oanvända kronor per svensk. Av detta står försäljningen av statliga företag för 50 miljarder. Sammanlagt väntar sig regeringen få in 200 miljarder under mandatperioden genom försäljningen av sina andelar i Vasakronan, Vin & Sprit, SBAB, OMX, Nordea och Telia Sonera.

Försäljningssumman ska användas till att amortera på statsskulden, säger regeringen. Lägre räntekostnader stärker statskassan med 8 miljarder årligen – samtidigt som dessa bolag nu drar in sisådär 15 miljarder årligen. Bra affär?

Svenska Dagbladet ställde i måndags frågan vad de 200 miljarderna ska användas till. Kapitalets tankesmedja Timbro vill dela ut aktierna till medborgarna. Tack men nej tack, säger jag. Cash vore väl okej, men jag har ingen lust att tvingas bli aktieägare. Och en omedelbar försäljning vore sannolikt en dålig affär när hundratusentals fattiga medborgare samtidigt vill realisera aktierna.

Professor Lars Calmfors vill i stället placera miljarderna hos internationella kapitalförvaltare, vilket (kanske) ger en bättre avkastning. Men utförsäljningsminister Mats Odell har faktiskt en poäng i att det vore ologiskt att sälja företag för att sedan köpa andra. I realiteten: Att gå från att vara en synlig och aktiv ägare till att simma i flock med spekulationskapitalet, vars nyckfulla rörelser krossar länder och sätter press på löner och arbetsvillkor världen över. Med emfas: Nej tack!

Bäst vore att behålla företagen – eller ännu hellre dela ut dem till de anställda – men när regeringen nu är så tjurskallig är frågan ändå fantasieggande. Vad göra med 200 miljarder?

De minskade ränteutgifterna borde förstås gå till att återställa en a-kassa värd namnet. Men om vi håller oss till engångskostnader, inte utgiftsökningar.

Det mest angelägna vore att omedelbart påbörja omställningen till ett mer rättvist och klimatanpassat samhälle. Låt oss investera miljarderna i järnvägar, spårvägar, spårbilar – det sistnämnda är ett spännande förslag som kombinerar kollektivtrafikens miljövänlighet med bilismens flexibilitet (se till exempel podcar.org). Vi kan bygga nya – och grymt energisnåla – hyreshus och offentliga inrättningar där behov finns. Vi måste isolera våra befintliga hus bättre, borra fram bergvärme ur marken och sätta solceller på våra tak att driva pumparna med. Våra stadskärnor och lokala centrumbildningar måste återupprättas så att vi slipper åka bil för att storhandla. Vi behöver ny elproduktion från sol, vind och vatten.

Sådana investeringar skulle ge sysselsättning, öka rättvisan, vara en investering för framtiden och minska vår klimatskuld.

Hur långt de 200 miljarderna räcker kan jag inte svara på. En sak är i alla fall säker – det är betydligt mer än de 1,5 miljarder som staten hittills, sedan 2003, har beviljat till klimatomställning genom det så kallade klimpbidragen.

Dessutom måste samma saker snart göras i stort sett överallt. Som nämns på nyhetssidorna beräknas de akuta anpassningarna till klimatförändringarna i tredje världen kosta 500 miljarder kronor per år – och vi i EU ställer bara upp med en bråkdel av den summan.

Vi måste ta ett gemensamt, samhälleligt ansvar för att lösa klimathotet. Att börja nu när skattkistan håller på att sprängas av pengar är inte en dag för sent. Det vore en bra affär.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga