Inrikes

Badvakt kräver sju årslöner

Strängnäs kommun vill köpa ut badvakten Per Hellgren, som blev avstängd från sitt arbete efter misstanke om att han satt upp en skämtteckning. De erbjuder två årslöner för att köpa ut honom men facket kräver att han får sitt jobb tillbaka.

Det var efter en misstanke om att Per Hellgren satt upp en skämtteckning på en facklig personalanslagstavla som kommunen stängde av honom med omedelbar verkan samt varslade honom om avsked. Sedan dess har hans fackliga organisation, Strängnäs Syndikalistiska kommunsektion av SAC, invänt att avstängningen saknar laglig grund och under två förhandlingar krävt att han får sitt jobb tillbaka.
I fredags svarade kommunen att de vill köpa ut badvakten, för en årslön.
– Vi diskuterade saken och svarade att de i så fall måste betala sju årslöner plus semesterersättning. Men även det är oerhört billigt. Det ska inte gå att köpa ut folk godtyckligt, säger Andreas Hellgren från kommunsektionen.
Kommunen svarade då att de erbjuder två årslöner.
Men syndikalisterna hävdar att kommunledningen agerar oansvarigt i och med att de vill använda skattemedel till att köpa ut en badvakt som är uppskattad av både badgäster och arbetskamrater.
– Vi överväger att avvisa även ett bud på sju årslöner. Per Hellgren är väldigt ledsen för hur han behandlats, men känner samtidigt ett stort stöd från syndikalister i hela landet. Vi är oerhört stridsberedda nu, säger Andreas Hellgren.
Arbetaren har bett kommunens förhandlingssekreterare Marianne Andersson att kommentera kommunens agerande men hon har avböjt och hänvisar i stället till kommunchefen, som inte varit anträffbar.

Fakta / Prislista för sparken
• Om en arbetsgivare vägrar rätta sig efter en dom som slår fast att en uppsägning eller ett avskedande är ogiltig har den anställde ändå ingen juridisk möjlighet att få jobbet tillbaka. Enligt Las, lagen om anställningsskydd, ska arbetsgivaren i stället betala ett antal månadslöner i skadestånd, utifrån hur lång anställningstiden är. Per Hellgren har arbetat för Strängnäs kommunen sedan 2001 och ett eventuellt skadestånd till honom efter en dom i Arbetsdomstolen skulle enligt prislistan i Las vara 24 månadslöner.
• 2005 hotades brandmannen Owe Fröjd i Stockholm med avsked efter att ha kritiserat sin chef. Eftersom avskedet saknade grund fick han efter en förhandling i stället 13 årslöner mot att han sade upp sig själv.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumer[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga