Utrikes

”Gaza brinner och världen ser på”

För drygt två veckor sedan blossade fraktionsstrider upp igen på Gazaremsan. Beväpnade Hamas- och Fatehaktivister, vars båda partier sitter i den tre månader gamla samlingsregeringen, slåss öppet på gatorna och sedan en vecka tillbaka har Israel dagligen luftbombat Gaza.

Den veckolånga striden har krävt 50 palestiniers liv och många har skadads. Gazabor har vittnat om hur instängda de känt sig i sina hem eftersom det varit för farligt att gå ut. Affärer har varit stängda och både Hamas och Fatah grupper hade installerat vägspärrar där bilar och förbipasserande stoppats för kontroll. Under striderna har flera vapenvilor kommit till stånd, men brutits efter bara några timmar. Till slut lyckades de stridande grupperna med hjälp av egyptiska medlare, under Israels omfattande bombningar av Gaza, på söndagen komma överens om en vapenvila som i skrivande stund inte brutits.

Hittills har mer än 40 palestinier dödats och hundratals skadats av israeliska bomber och i förra veckan slog bomberna ut strömmen för 50 000 människor. Israel menar att bombningarna varit nödvändiga då palestinska militanta grupper skjuter hemmagjorda Qassam-raketer mot israeliska städer som gränsar till Gazaremsan.

Förutom bombningar och utomrättsliga avrättningar, som strider mot FN:s mänskliga rättigheter, har Israel högljutt hotat alla politiska och militära ledare för Hamas. I söndags angreps Khalil al-Hayyas hus. Han är parlamentsledamot för Hamas och var inte hemma men sju stycken av hans familjemedlemmar dödades. Israels vice försvarsminister Ephraim Sneh sade i veckan till radio Israel att även Hamas ledare och den demokratisk valde palestinska premiärministern Ismail Haniya kan komma att avrättas. Också Hamas ledare i exil, i Syrien, Khalde Mashal, som Israel försökte förgifta 1997 är nu hotad av den israeliska säkerhetstjänsten.

Flera faktorer tyder på att Fatehs intressen än en gång sammanfaller med USA:s och Israels – nämligen att ta makten från Hamas: Israels dödshot mot Hamas-politiker (fastän även millitanta Fateh-grupper skjutit raketer mot israeliska städer), det plötsliga försvinnande av Fatehs högsta man i Gaza, Mahmoud Dahlan, USA:s ekonomiska stöd på 84 miljoner dollar till Dahlan och president Abbas för att träna Fatehs säkerhetsstyrkor i Jordanien och att Egypten har släppt in dem.

Publiceringen av ett hemligt dokument i en jordansk nyhetstidning nyligen avslöjade att USA har långtgående planer på att underminera och ersätta den nuvarande palestinska samlingsregeringen. Bland annat genom just träning och uppbyggande av säkerhetsstyrkor som ska utmanövrera Hamas där de är som starkast: Gaza.

I detta kaos kan de palestinska vänsterfraktionerna Folkfronten för Palestinas befrielse, PFLP, och Demokratiska fronten för Palestinas befrielse, DFLP, komma att spela en avgörande roll. Flera demonstrationer har hållits i Gaza under röda fanor i protest mot interna strider där ledare för båda partierna uppmanar alla att agera endast för Palestinas befrielse, såsom Palestine Liberation Organisation, PLO, alltid har gjort.

En av anledningarna till att striderna palestinier emellan blossar upp med jämna mellanrum för tillfället är det utbredda fattigdomen. Arbetslösheten ligger på 70 procent i Gaza som är ett av världens mest tätbefolkade områden med sina dryga en och en halv miljon invånare. Många är trångbodda eller hemlösa på grund av Israels husdemoleringspolitik. Undernäringen är utbredd och majoriteten av unga har liten möjlighet att få ett arbete eller utbildning.

De allra flesta är förtvivlade och desperata samtidigt som mycket vapen är i omlopp. Men den avgörande anledningen är hur västvärlden gång på gång vänder palestinierna ryggen. Den folkvalda Hamas-regeringen blev inte godkänd, men inte heller den nya samlingsregeringen. Västvärlden, exklusive Norge som kommer att ge bistånd till den palestinska myndigheten, har inte erkänt och upprättat normala förbindelser med den här regeringen som mer eller mindre tvingats fram. Detta är den avgörande faktorn för att en regering under ockupation inte kunnat utföra sitt arbete på ett vettigt och trovärdigt sätt.

Som en palestinsk affärsägare i Gaza sade:
– Gaza brinner och världen ser på.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga