Utrikes

Syndikalismen sprider sig globalt

PARIS. Under fyra dagar kring första maj samlades syndikalister från hela världen i Paris för att dra upp riktlinjerna inför framtiden. Arbetaren var på plats.

Den anarkosyndikalistiska internationalismen har lämnat västvärldsfokuseringen bakom sig och börjat omfatta alla kontinenter. Bara detta faktum gör i sig i07 till en framgång. Det menar Jérémie Berthuin, internationell sekreterare i franska CNT (Confederation Nationale du Travail) som arrangerade mötet.

– För första gången var kamrater från Afrika, Oceanien och Latinamerika och Asien med, betonar Berthuin.

Det senaste decenniet har internationella syndikalistiska möten hållits tre gånger, i99 i San Francisco, i02 i Essen, och i år i07 i Paris. Kanske blir det Sveriges tur nästa gång.

– Jag hoppas på ett internationellt möte när SAC fyller 100, säger Peter Forsberg från Tyresö LS och medlem av SAC:s arbetsutskott.

Cirka 250 syndikalister från hela världen kom till Paris. Från SAC fanns ett drygt tjugotal medlemmar från bland annat Malmö, Jönköping och Stockholm.

Afrika var representerat med en stor grupp. Det var möjligt genom CNT:s fackliga kontakter i de forna franska kolonierna, och att i07 betalade flygbiljetterna. Här fanns representanter från länder som Guinea-Conakry, Demokratiska Republiken Kongo, Mali, Burkina Faso, Madagaskar och Marocko. Sammanlagt var ett femtiotal afrikanska delegater inbjudna men några länder vägrade ge visum åt de inbjudna. Även representanten från Palestina stoppades av de israeliska myndigheterna.

På konferensen diskuterades bland annat kooperativ, migration, ekologi, kvinnokamp, antifascism, Chiapas och Coca Cola. Branschmöten hölls inom sektorer som social och vård, byggsektorn, kultur och media, utbildning, data, telekommunikationer.

Går det att redan nu se konkreta resultat av i07? Deltagarna är i alla fall optimistiska.

Anna Nilson och Micke Lindegren från Stockholms LS deltog i branschmötet om kultursektorn och säger att ett informationsutbyte om gratisarbetande kulturarbetare redan är igång.

– Arbetsmarknaden individualiseras och frilansandet sprider sig i fler branscher och det blir som att hundra år av arbetarkamp suddas ut och vi står åter med mössan i handen och går från dörr till dörr och söker arbete, säger de.

Karima Siedlecka från CK-LA i Polen arbetar med att få till en kampanj mot bemanningsföretag och det slog an hos i07-deltagarna.

– Vi kommer att delta i kampanjen som polska CK-LA föreslog, liksom i kampanjen mot Starbuck som föreslogs av amerikanska IWW, säger Miguel Negrão från AC-Interprof från Portugal.

I07-konferensen avslutades med en stor svartröd första maj-demonstration i Paris som enligt CNT:s beräkningar samlade upp till 6 000 personer och som utan tvekan var världens mest internationella första majdemonstration 2007.

– Det känns viktigt att veta att vi är så många och att det finns en verklig möjlighet att ändra saker om vi samarbetar, säger Karima Siedlecka.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga