Inrikes

Rekordstort SAC-tåg i Stockholm

Stockholmssyndikalisterna samlade ihop det största första maj-tåget på många år – 3 000 personer gick den nya demonstrationsrutten till Östermalm under rödsvarta fanor och parollen ”Vi tar – fighten på riktigt”.

Trubaduren Marlene från Boden höll de syndikalister som samlats på Sergels torg i Stockholm varma med Joe Hill-låtar. Därefter tog Maruja från Papperslösa-gruppen till orda. Hon talade på spanska, men översattes till svenska, och ville sända ut budskapet att hon inte är illegal, att det enda hon ville göra här i Sverige var att arbeta.
– Rika människors bankkonton blir fetare och fetare men på mitt bankkonto finns inga pengar. Vi kallas illegala och blir förföljda, men jag undrar vilka polisen egentligen ska jaga. De tre rikaste människorna har lika mycket pengar som de 48 fattigaste länder i världen, det är dags att vi får ta del av rikedomarna, sade hon.

När frontbanderollen hade nått Hamngatan hade fortfarande inte hela demonstrationen lämnat Sergels torg. Arrangörerna Stockholms LS och Solna LS gick i fronten följt av sektioner och syndikat, Syndikalistiska ungdomsförbundet, Osäkra arbetare, Planka-kampanjen, Ingen människa är illegal och Antifascistisk aktion. Många svartröda fanor vajade i vinden, stämningen var på topp, Internationalen sjöngs och slagorden avlöste varandra genom marschens rutt som avslutades strax efter Svenskt Näringslivs kontor på Östermalmstorg.
Där talade bland annat den karismatiska Wendy Pekeur från Sydafrika. Hon arbetar med den sociala rörelsen och fackföreningen Sikhula Sonke som organiserar jordbruksarbete och är ledd av kvinnor. Pekeur började med att ropa ut ”Power to the people” och talade om vikten av arbetarklassens enighet nationellt såväl som internationellt. Hon berättade vidare om situationen för jordbruksarbetarna i Sydafrika.
– Sedan World Trade Organisation, WTO, släpptes in i Sydafrika har konkurrensen ökat vilket har gjort det svårt för fackföreningarna att förhandla om dugliga löner för arbetarna. Fortfarande är det en majoritet vita som äger mark. När vi lyckas organisera oorganiserade arbetare så blir vi starka.
Under talet fick hon vid flera tillfällen med sig demonstranterna i olika slagord. Hon avslutade med att lära ut en sång om varför man är socialist, aktivist eller feminist.

Pekka Hellsten tyckte att demonstrationen överlag var mycket bra men för lite slagord.
– Skön stämning och ett bra vägval! Kul att knata på Östermalm, jag är inte här så ofta så det var som sightseeing.
Första maj-kommittén var mycket nöjd med arrangemanget:
– Det var bra uppslutning och trevligt att föra tillbaka kampen där makten och kapitalet befinner sig. Jag tror vi var så många för att människor märker att saker blir sämre och sämre. De känner att de vill delta och ett förstamajtåg är lätt att delta i.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga