Inrikes

Massutvisning av irakier

1 400 irakier från norra Irak som haft tillfälligt uppehållstillstånd i Sverige har fått avslag på sina asylansökningar. Nu hotas de av utvisning, trots att svenskar avråds att resa till samma krigsområde.

Migrationsverket har beslutat att 1 400 personer, majoriteten kurder, ska utvisas när deras tillfälliga uppehållstillstånd löper ut. Ett enskilt fall har varit vägledande för alla övriga asylsökande från samma region.
Trots att Migrationsverket anser att läget i norra Irak är så lugnt att de irakiska flyktingarna kan återvända avråder samtidigt Utrikesdepartementet svenskar att åka dit.
– Man ska inte göra icke-nödvändiga resor till de kurdiska delarna, Sverige har ingen representation i landet och det är ett krigsområde. Vi har uppmanat alla svenskar att lämna landet, säger Solveig Hallqvist på UD.

I december förra året släppte FN:s flyktingkommissariat en lägesrapport om situationen i Irak. Kommissariatet avråder länder från att skicka tillbaka flyktingar till södra och centrala delarna av Irak, men pekar även på att länder bör vara försiktiga med att skicka tillbaka flyktingar även till de norra delarna av landet. Anledningen är dels att det är svårt att bedöma skyddsläget där, dels att situationen är så oförutsägbar och dels att det kan ha en destabiliserande effekt att många återvänder på en gång.
Goran Rahbe är tolk i Malmö, men även aktiv i irakiska och kurdiska kulturföreningen. Han menar att situationen i norra Irak är mycket bättre än andra delar av landet, men att det inte är en tillräckligt stabil situation för att skicka tillbaka flyktingar:
– Många har stabiliserat sig i Sverige, speciellt familjer som har barn. I irakiska Kurdistan finns inget arbete och utbildningen fungerar inte. Dessutom är de under ständigt hot från Iran och Turkiet. Man kan inte skicka tillbaka folk till så osäkra förhållanden.

Lina Myritz har länge varit aktiv i asylgruppen i Malmö och säger till Arbetaren att de varit i kontakt med ett fåtal irakier.
– Men nu när de måste gömma sig kommer vi säkert att komma i kontakt med många fler. Jag är för arg för att uttala mig. Man tjatar om att flyktingtrycket på Sverige är så stort, men två miljoner irakier befinner sig i Iraks grannländer. De flesta irakier har bara fått tillfälliga uppehållstillstånd här, fastän situationen är som den är i dag.
Enligt Berit Olsson kommer personer som inte går med på att lämna landet frivilligt att överlämnas till polisen:
– Om man gömmer sig eller inte medverkar till att åka är det som alltid, Migrationsverket kommer att lämna ärendet till polisen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga