Inrikes

V vill ha gratis kollektivtrafik

Vänsterpartiet föreslår gratis kollektivtrafiken i Region Skåne och Örebro län i sin vårbudgetmotion. Med hjälp av statsbidrag vill vänsterpartiet med hjälp av en så kallad klimattaxa göra ett storskaligt försök för att få fler att resa kollektivt. Peter Pedersen är partiets representant i trafikutskottet och säger att huvudargumentet för införandet av en klimattaxa är miljöskäl.– […]

Vänsterpartiet föreslår gratis kollektivtrafiken i Region Skåne och Örebro län i sin vårbudgetmotion. Med hjälp av statsbidrag vill vänsterpartiet med hjälp av en så kallad klimattaxa göra ett storskaligt försök för att få fler att resa kollektivt. Peter Pedersen är partiets representant i trafikutskottet och säger att huvudargumentet för införandet av en klimattaxa är miljöskäl.
– Efter försöken måste utvärderingar göras med hjälp av forskare, det kommer att ta fyra till fem år, men vi måste tänka långsiktigt. När trängselskatter infördes minskade trafiken i centrala Stockholm med drygt 20 procent, och då handlade det om en tia. Priset är avgörande för kollektivt resande.
Anledningen till att det beräknas ta så lång tid beror enligt Pedersen bland annat på att kollektivtrafiken i de regioner försöken ska utföras måste byggas ut.
– Vi kommer inte att klara klimatmålen om vi inte vidtar kraftiga åtgärder inom trafiksektorn – där vi har de stora problemen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga