Inrikes

Massavhopp från facket

Förutom att 270 000 medlemmar lämnat a-kassorna sedan årsskiftet, tappar även facket medlemmar. Störst är tappet i i fack med många låginkomsttagare och deltidare, visar Arbetarens rundringning.

– Vi har förlorat 7 000 medlemmar under de första tre månaderna i år. Det är väsentligt mycket mer än normalt, säger Anders Bergström, tredje vice ordförande på Kommunal, och förklarar att det är mer än förlorade medlemmar under hela förra året.
En rundringning till några av de största fackförbunden visar att nästan samtliga har förlorat medlemmar, inte bara i a-kassan, utan även i förbundet – undantaget är IF Metall där statistiken pekar uppåt.
Främst är det låginkomsttagare som lämnar både facket och a-kassan, och de förbund vars medlemmar har lägst genomsnittslön förlorar flest.
– Hos oss är det i första hand deltidsarbetare, långtidssjukskrivna och pensionärer som lämnat förbundet, säger Anders Bergström.
Handels har sedan beslutet om höjning av a-kasseavgifterna fattades i november ifjol förlorat 9 000 medlemmar. Det motsvarar ungefär lika många som normalt lämnar förbundet under ett år. De flesta har gått vidare till andra fack, men enligt förbundets siffror har 3 900 personer lämnat facket helt.
– En stor andel av dem som lämnat förbundet är unga studerande, som enligt de nya reglerna också betalar full avgift. Det är även förhållandevis många arbetslösa som lämnat förbundet: de har helt enkelt inte råd att betala både a-kassa och fackavgift, säger verksamhetschefen Lars Jönsson, och fortsätter:
– Det är ju en rätt obehaglig tanke att man straffar sig ur ett system som man kan komma att behöva. Då är man ju sedan hänvisad till socialen.

För IF Metall går det däremot bra. Förbundet kan notera ett något ökat medlemsavtal, till följd av den goda konjunkturen. A-kassan har däremot förlorat drygt 7 000 medlemmar.
Byggnads har trots att den uppåtgående trenden inom byggbranschen minskat något sedan årsskiftet: 2 000 har gått ur förbundet medan tusen fler lämnat a-kassan. Thomas Gustavsson, andre ordförande på Byggnads, bedömer att de som lämnat a-kassan främst är personer över 60 år, som räknar med att högkonjunkturen kommer att hålla i sig fram tills att de går i pension.
Sammantaget visar statistik från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen att
128 000 medlemmar aktivt har lämnat a-kassorna sedan årsskiftet, medan 152 000 personer har straffat sig ur systemet genom att inte betala avgiften.
Bara i Kommunal har totalt 33 000 personer gått ur a-kassan.
– Det här är resultatet av en kombination av kraftigt höjda avgifter och försämrade villkor. Många av våra medlemmar är halvtidssjukskrivna, eller arbetar deltid och kommer aldrig att kunna få a-kassa med de nya reglerna. Jag har fullständig förståelse för att man inte betalar 340 kr i månaden för en försäkring som man inte kan använda sig av, säger Krister Johansson, föreståndare för Kommunals a-kassa.
SAC:s a-kassa SAAK har tappat drygt tusen medlemmar sedan årsskiftet och har nu knappt 11 000 medlemmar.

FAKTA / 235 kr dyrare
Vid årsskiftet höjde regeringen avgiften till a-kassan, vilket i snitt ökade månadsavgiften med 235 kronor. Samtidigt slopades rätten att göra avdrag för avgift till fack och a-kassa.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga