Utrikes

Irans lärare protesterar

I ett välorganiserat anfall greps fler än 1000 personer utanför utbildningsministeriet och det iranska parlamentet, Majles, där tusentals lärare och akademiker hade samlats för att protestera förra onsdagen. 150 av de gripna var under tisdagen fortfarande inte släppta. De protesterande lärarna hotade med strejk och demonstrationen var ett direkt svar på mötet dagen innan mellan […]

I ett välorganiserat anfall greps fler än 1000 personer utanför utbildningsministeriet och det iranska parlamentet, Majles, där tusentals lärare och akademiker hade samlats för att protestera förra onsdagen. 150 av de gripna var under tisdagen fortfarande inte släppta. De protesterande lärarna hotade med strejk och demonstrationen var ett direkt svar på mötet dagen innan mellan representanter från olika lärarförbund och parlamentsledamöter, ett möte ackompanjerat av säkerhetsstyrkor. Lärarna hade bett om och förväntat sig deltagare från utbildningsministeriet, men de uteblev. Enligt Beheshti Langroodi, talesman för lärarnas branschförening, var mötet det värsta av sitt slag och mycket sämre än lärarna hade kunnat tänka sig.

– Vi förstår inte ordet diskussion. Era påtryckningar har ingen som helst effekt på våra beslut, vare sig ni är här eller frånvarande, sade parlamentsledamöterna under mötet rapporterar Educational International, EI, som organiserar lärarförbund och fackföreningar världen över.
EI bevakar lärarnas situation i Iran och har skickat flera protestbrev till president Mahmoud Ahmadinejad under de senaste veckorna.
70 procent av lärarna i Iran lever under fattigdomsgränsen, majoriteten måste ha flera arbeten för att klara sig och de flesta har ingen fast anställning, utan går på korttidskontrakt och betalas per arbetad timme. Sedan flera år tillbaka har lärarna försökt att sätta press på utbildningsministeriet för att läraryrket ska uppvärderas till samma nivå som övriga statsanställda och att lönerna ska höjas. Redan under våren 2004 organiserade lärarna en veckolång strejk, under den reformistiska presidenten Khatamis mandat, där de bland annat krävde högre löner, bättre anställningsvillkor samt rätten att bilda en oberoende fackförening. Ett lagförslag om en uppvärdering av läraryrket och högre löner har efter långa diskussioner gått igenom parlamentet. Dock har det mäktiga väktarrådet satt stopp för lagen med förklaringen att lärarkåren innehåller så många lärare och att höjda löner skulle försätta landets ekonomi i kris.

Den här omgångens protester startade i en stor missnöjesdemonstration bland lärare över hela landet den 3 mars. Kvällen innan den internationella kvinnodagen greps tre fackligt aktiva lärare mitt i natten i sina hem i Teheran. Arresteringarna fortsatte i andra städer, bland annat i Kermanshah där uppemot 20 lärare greps. Tre har fortfarande inte släppts.
Regimens agerande liknar på nästan samtliga punkter sättet den hanterade bussförarstrejken på i januari 2006: Regeringsstyrkor slår brutalt ner demonstrationer, fackligt aktiva och framstående lärare grips mitt i natten i sina hem och arresteras på obestämd framtid. Regimen har varnat demonstranterna och försökt tysta ner protesterna genom att olagligförklara dem. De har också sagt att demonstrationer och strejker kommer att betraktas som säkerhetsrisk under en tid då Iran står inför ett ökat tryck från Väst vad gäller det nukleära programmet.
Skolorna i Iran kommer att vara stängda de två kommande veckorna på grund av det persiska nyåret.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga