Utrikes

Våldsam kvinnodag världen över

I FN blev 8:e mars en dag av samtal om hur våldet mot kvinnor och flickor ska stoppas. – Det är tid nu att göra allt vi kan för att eliminera våldet mot kvinnor och barn, sa Ban Ki-moon, FN:s generalsekreterare. Han menade att FN bör starta ett säkerhetsråd med uppgift att bevaka våld mot […]

I FN blev 8:e mars en dag av samtal om hur våldet mot kvinnor och flickor ska stoppas.
– Det är tid nu att göra allt vi kan för att eliminera våldet mot kvinnor och barn, sa Ban Ki-moon, FN:s generalsekreterare.
Han menade att FN bör starta ett säkerhetsråd med uppgift att bevaka våld mot kvinnor och flickor. I ljuset av hur 8:e mars avlöpte i resten av världen tycks Ban Ki-moons mål, att få ett stopp på våldet mot kvinnor, vara avlägset.
I Sydafrika uppmärksammades internationella kvinnodagen genom att ett nytt program som syftar till att minska våld i hemmet, ett problem som är stort i dagens Sydafrika, rapporterar South Asian Media.

I Turkiet stod, på internationella kvinnodagen, 92 kvinnor åtalade efter att ha skrikit slogans till stöd för den fängslade kurdiska rebelledaren Abdullah Ocalan under en demonstration måndagen den 5:e mars. Samtidigt demonstrerade kvinnor i Kongo. Där fyllde tusentals demonstranter stadion i Goma, huvudstaden av den östra Nord-Kivuprovinsen, där de begärde ett slut på det sexualiserade våldet.
Över hela Pakistan manifesterades det under torsdagen, och kraven handlade om frihet, lika rättigheter och avskaffande av diskriminerande lagar. I Karachi ledde Mukhtaran Mai en marsch för kvinnors rättigheter. Mukhtaran Mai blev 2002, på order av ett lokalt stamråd, gruppvåldtagen och lämnad naken som straff för hennes brors påstådda affär med en kvinna från en annan stam. Sedan våldtäkten har Mukhtaran Mai blivit en framgångsrik förespråkare för kvinnors rättigheter.
I Filippinerna attackerades och misshandlades demonstranter från Alliance of Progressive Labour, APL, av polisen när tusentals kvinnor intog gatorna i Manilla med en demonstration i riktning mot presidentens palats. Demonstrationen vände sig mot den anti-terror lag som Filipinernas president, Gloria Macapagal Arroyo, nyligen har signerat. Enligt ALP är lagen ”ett verktyg för att ytterligare rättfärdiga kulturen av straffrihet i landet”.
Även från Montreal rapporteras polisbrutalitet från 8:e mars demonstrationen. Tre kvinnor skadades i tumultet, enligt nätverket Autonomy and solidarity.

I Köpenhamn, staden där 8:e mars instiftades 1910 i det nu rivna Ungdomshuset, rörde sig flera demonstrationståg runt i staden. När 8:e mars-demonstrationen enades med demonstrationen mot den genomförda rivningen av Ungdomshuset uppskattade danska tidningen Politiken antalet demonstranter till omkring 4000 personer. I täten av tåget hölls en banderoll med texten ”Hver dag er en kampdag”. Enligt motkraft.net pågick fortfarande demonstrationer i Köpenhamn vid denna tidnings pressläggning på tisdagskvällen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan