Inrikes

Svagt vänskapsband till utnyttjad hundvakt

I måndags morse var ingången återigen blockerad av åtta syndikalister när hundägarna kom för att lämna sina hundar. Mellan klockan åtta och halv tio på måndag morgon blockerades ingången utanför hunddagiset på Östermalm. Efter en viss förvirring kunde dock hundägarna lämna sina hundar genom bakvägen till lokalen. Visst tumult utbröt när en påtagligt förbannad man […]

I måndags morse var ingången återigen blockerad av åtta syndikalister när hundägarna kom för att lämna sina hundar. Mellan klockan åtta och halv tio på måndag morgon blockerades ingången utanför hunddagiset på Östermalm. Efter en viss förvirring kunde dock hundägarna lämna sina hundar genom bakvägen till lokalen. Visst tumult utbröt när en påtagligt förbannad man ändå försökte tränga sig igenom avspärrningen. Han knuffades och uppträdde hotfullt och anmälde sedan en blockadvakt för att ha sparkat på hans hund, något som inte skedde.

Polisen dök upp vid niotiden och blockaden upplöstes på eget initiativ en halvtimme senare. SAC genomförde även i torsdags förra veckan en symbolisk blockad och delade ut flygblad.
Enligt Carla Köncke, som driver hunddagiset, är Maria en vän till familjen som frivilligt erbjöd sig att hjälpa till gratis. Det förnekar Ruben Tastas-Duque, Marias fackliga ombud, som menar att arbetsgivaren utnyttjade Marias situation som asylsökande. Själv berättar Maria för Arbetaren att hon ofta fick arbeta själv i upp till elva timmar om dagen och när hon klagade på den dåliga betalningen fick hon i stället sänkt lön. När Arbetaren ringer upp Carla Köncke och förhör sig om det påstådda vänskapsförhållandet visar det sig att hon till exempel inte känner till sin väns efternamn eller vad hennes barn heter.
– Vi lärde känna varandra genom en gemensam bekant och har känt varandra i fem månader. Det är många av mina vänner jag inte vet vad de heter i efternamn, säger Carla Köncke.

Maria skulle enligt Carla Köncke ha lärt känna hennes vän genom att de bevistat samma kyrka. Vilken kyrka kan hon dock inte svara på.
Marias fackförening, Skärholmens LS av SAC, kräver att Carla Köncke betalar ut skälig lön för den tid hon arbetat. Hittills har hon dock vägrat att förhandla och SAC överväger nu en anmälan till Arbetsdomstolen.

Rebecka Siton, som ensam hade hand om hunddagiset under blockaden i måndags, hade en stressig morgon med att försöka lotsa hundägarna genom bakdörren. Hon hävdar att hon inte är anställd utan endast hjälper till då och då.
– Jag är en vän till familjen. Jag gör det här för att jag vill få bra referenser och för att jag älskar hundar.
Ruben Tastas-Duque säger att det till skillnad från andra hunddagis inte finns deklarerat några anställda på Östermalms hunddagis. Carla Köncke, som dyker upp vid niotiden, menar att hon inte behöver några anställda.
– Jag har vänner som hjälper mig. Det här är ett familjeföretag.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga