Utrikes

Ödesdag för Portugals kvinnor

På söndag är det en stor dag för Portugals kvinnor. Då ska en folkomröstning avgöra om abort ska tillåtas upp till tionde graviditetsveckan. I dagsläget har Portugal en av Europas hårdaste abortlagstiftningar. Abort är endast tillåtet – upp till 12:e veckan – om det föreligger risk för kvinnans liv, om barnet är svårt skadat eller […]

På söndag är det en stor dag för Portugals kvinnor. Då ska en folkomröstning avgöra om abort ska tillåtas upp till tionde graviditetsveckan. I dagsläget har Portugal en av Europas hårdaste abortlagstiftningar. Abort är endast tillåtet – upp till 12:e veckan – om det föreligger risk för kvinnans liv, om barnet är svårt skadat eller graviditeten ett resultat av incest eller våldtäkt. I alla andra fall riskerar kvinnor, och de som hjälper dem att utföra en abort, fängelse. Varje år genomförs över 30000 illegala aborter i landet, 10000 av dem leder till sådana komplikationer att kvinnorna måste söka sjukhusvård.
Portugal röstade om abortfrågan redan 1998. Den gången vann nej-sidan med 51 procent mot 49, men eftersom valdeltagandet var under 50 procent ogiltigförklarades resultatet. Enligt opinionsundersökningarna leder ja-sidan, men prognoserna tyder på att opinionen sakta håller på att svänga. I teorin skulle Portugals socialistregering, som helhjärtat är för en avkriminalisering, kunna genomföra lagändringen utan hänsyn till resultatet, men det är osäkert om de kommer att våga utmana den katolskt konservativa opinionen vid ett nej under söndagens omröstning.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga