Inrikes

Hetsig debatt på konferens om SAC

– Diskussionen var stundtals väldigt hetsig, med mycket hård kritik. Björn Molin och Lars Westerberg gick till hårt angrepp mot vissa av besluten från kongressen i höstas, säger Mattias Pettersson från Solna LS.Han menar att diskussionerna ofta gick i cirklar och att det enda riktigt konkreta som framkom var att det i dagsläget inte finns […]

– Diskussionen var stundtals väldigt hetsig, med mycket hård kritik. Björn Molin och Lars Westerberg gick till hårt angrepp mot vissa av besluten från kongressen i höstas, säger Mattias Pettersson från Solna LS.
Han menar att diskussionerna ofta gick i cirklar och att det enda riktigt konkreta som framkom var att det i dagsläget inte finns något LS som har mandat att bryta sig ur organisationen.
– Det verkar inte direkt finnas några konkreta motsättningar, utan handlar mer om personer som är emot varandra. Tittar man närmare på saken liknar det mer en storm i ett vattenglas, säger han.
Hur ska SAC hantera besvikelsen hos de medlemmar som motsätter sig att antalet ombudsmän ska minska?
– Det är svårt att säga, men det måste ju vara så att det är majoritetens beslut som gäller. Sedan måste såklart majoriteten vara ödmjuk inför minoriteten. Och det är viktigt att den kritik som finns framförs på Syndikalistens debattsidor och inte i borgerlig media.

Före detta ombudsmannen Lars Westerberg är medlem i arrangerande Gävle LS och den som tillsammans med den tidigare ombudsmannen Björn Mohlin protesterat mest mot kongressbeslutet att skära ner andelen avlönade ombudsmän. Han är besviken på konferensens utfall.
– Vi kom ju ingenstans. Det var, som jag ser det, mycket skitsnack, säger han.
Lars Westerberg hade hoppats att deltagarna hade kunnat enas om de frågor som förenar dem, som de kommande förändringarna av a-kassan.
– SAC kommer att få stora problem när höjningarna införs, och när SAC och a-kassan inte längre blir samma sak. Men det var de inte intresserade av att diskutera.
Själv tänker han begära utträde ur organisationen efter mer än 40 år som medlem.
– Det ser helsvart ut, jag är väldigt pessimistisk inför SAC:s framtid. Och med den typen av personangrepp som vissa ägnar sig åt så… Jag vill helt enkelt inte vara med längre.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga