Inrikes

Facket stämmer Marabou

Livs anklagar företaget för upprepade brott mot lagen om anställningsskydd, Las. Marabou sparkade för två år sedan ett flertal anställda och tog sedan in några få utvalda av dem igen – via bemanningsföretag. – Vi vill att domstolen fastställer att man inte kan göra så här. Det är rent ut sagt ett jävla sätt. Marabou […]

Livs anklagar företaget för upprepade brott mot lagen om anställningsskydd, Las. Marabou sparkade för två år sedan ett flertal anställda och tog sedan in några få utvalda av dem igen – via bemanningsföretag.

– Vi vill att domstolen fastställer att man inte kan göra så här. Det är rent ut sagt ett jävla sätt. Marabou försöker sätta reglerna om återanställning ur spel, säger Livs ombudsman Mikael Löthén till LO-tidningen.

Konflikten mellan Marabous ledning och Livs har pågått sedan hösten 2003 när fackklubben på Marabou röstade nej till att införa säsongsanpassade arbetstider. Ledningen svarade med att varsla 100 personer om uppsägning och gjorde flera undantag från turordningsreglerna. I slutet av 2004 sparkades ytterligare 139 anställda. Bara några månader senare behövdes mer personal, men för att undgå återanställningsrätten anlitade Marabou ett bemanningsföretag.

– De valde ut vilka de ville ha tillbaka och bemanningsföretaget användes som bulvan. De som blev bortsorterade var sådana som hade mycket sjukfrånvaro och småbarnsföräldrar, berättar Mikael Löthén.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga