Utrikes

”Rekryterarna är de stora skurkarna”

– Se här: Qatar, Dubai, Abu Dhabi, Dubai, Saudi…KV Shamsudheen visar upp listan över missade samtal i mobiltelefonen. Han lämnade radiostudion för bara några timmar sedan, ändå har omkring 100 personer hunnit ringa.Responsen är alltid enorm. De personer han inte hinner svara direkt antecknar han och ringer sedan upp i tur och ordning. Varje söndag […]

– Se här: Qatar, Dubai, Abu Dhabi, Dubai, Saudi…
KV Shamsudheen visar upp listan över missade samtal i mobiltelefonen. Han lämnade radiostudion för bara några timmar sedan, ändå har omkring 100 personer hunnit ringa.
Responsen är alltid enorm. De personer han inte hinner svara direkt antecknar han och ringer sedan upp i tur och ordning.

Varje söndag sänder KV Shamsudheen sitt radioprogram. Det går ut över hela Gulfregionen och tas emot av mängder av små radioapparater på byggen, i restaurangkök och taxibilar i Mellanösterns oljerika stater.
Grundbudskapet är lika enkelt varje vecka: ”Försök spara lite pengar varje månad så att du har något när du kommer hem”. Sedan berättar han hur detta sparande kan gå till och hur lite som behövs för att bygga upp ett minimikapital.

– Det är det viktigaste – att få arbetarna att spara lite pengar till sig själva. Det stora problemet uppstår nämligen när arbetarna väl kommer tillbaka till Indien. Ofta kommer de hem helt utblottade och har ingen chans att bygga upp ett nytt liv. Inte sällan förskjuts de av sin familjer eftersom de inte har några pengar. Så har de inte begått självmord här, gör de kanske det i Indien istället, säger han.

För två år sedan begick 70 indier självmord i Förenade Arabemiraten, förra året var det 85 stycken och bara under det första halvåret i år begick ytterligare 70 indier självmord. KV Shamsudheen, som även driver den indiska välgörenhetsorganisa-tionen Pravasi Bandhu, har studerat många av fallen.

– Rekryteringsagenterna är de stora skurkarna, säger han. Rekryterarna lovar
att arbetarna ska få 1500 dirhams, men
i verkligheten blir lönen bara hälften.
Folk känner sig, med rätta, grundlurade.
Ofta har arbetarna sålt sin mark, sina värdesaker eller tagit stora lån med hög ränta för att kunna åka iväg. KV Shamsudheen har träffat arbetare som tagit indiska lån med 50 procents ränta. Han har också träffat arbetare som tvingats ta lån i Förenade Arabemiraten och varit tvungna att betala en ränta på 120 procent.

Och när de väl tagit lånet och kommit till Dubai finns ingen återvändo. Blir lönen lägre än beräknat får vissa panik.
– I grunden är det nästan alltid ekonomiska problem. Men annat spelar också in. Folk jobbar väldigt mycket och eftersom restiden är så lång kan det innebära att de är borta sexton timmar om dygnet. Tiden som är över sover de, så de hinner aldrig prata med någon om sina problem. Det skapar en enorm stress som i viss fall leder till självmord.
Samtidigt är förväntningarna hemifrån stora. Direkt när folk kommit fram till Dubai börjar de där hemma att skicka brev med begäran om pengar.

KV Shamsudheens organisation Pravasi Bandhu har ett team av psykologer som inte gör annat än åker runt och pratar med arbetarna om deras problem. Bara att få prata av sig och få reda på att många har det likadant är en lättnad för många, säger han.

Nu, fyra år efter att han började sända programmet 2002, sparar 15000 arbetare i Pravasi Bandhus migrantarbetarfond i Kerala i sydvästra Indien.
KV Shamsudheen försöker också påverka i Indien, genom att kontakta journalister och få dem att berätta sanningen om Dubai, om hur rekryteringsföretagen lurar arbetarna och att det inte är säkert att man tjänar så mycket mer bara för att man kommer hit.

– Det bästa vore att kunna uppmärksamma folk på problemen innan de kommer hit, nu tvingas de upptäcka problemen själva. Och då är de redan fast.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga