Utrikes

Trotsade armén – och vann

Kanaan al Jamal skiner som en sol, regnet till trots. Idag har han kört ett ton oliver till byns oliv-oljefabrik och kan senare under dagen åka hem med flera dunkar av nypressad olivolja. Eftersom det regnar är det paus i årets olivskörd i byn Asira strax norr om Nablus på Västbanken. Folk istället på att […]

Kanaan al Jamal skiner som en sol, regnet till trots. Idag har han kört ett ton oliver till byns oliv-oljefabrik och kan senare under dagen åka hem med flera dunkar av nypressad olivolja.

Eftersom det regnar är det paus i årets olivskörd i byn Asira strax norr om Nablus på Västbanken. Folk istället på att pressa oliverna som de hittills har plockat. Runt fabriken, byns stolthet, springer barn runt och leker och de vuxna pratar uppsluppet om årets oliv-skörd.

De senaste sex åren har varit ett helvete under olivskörden, berättar Kanaan. Asira ligger vid en av Israels största militärbaser. Det mesta av basen är insprängd i ett berg, och längs bergsidorna växer en stor del av byns olivträd. Vissa träd lär vara från den tid då det var romarna som var ockupanter.

De israeliska soldaterna gör allt för att hålla palestinierna så långt borta från militärbasen de kan och de senaste sex åren har varit de värsta. Byborna har blivit skjutna, attackerade med tårgas, fått sina olivsäckar uppskurna och fått vägarna blockerade så att de tvingats färdas långa sträckor med åsnor och till fots.

Han beskriver det som att de unga männen i familjerna tvingades smyga sig fram till olivträden, plocka så fort de kunde och sedan springa hem. Som om de stal oliverna från sig själva.

I år bestämde sig Kanaan och de andra i bykommittén för att ändra på detta.

– Vi sa åt folk att ignorera soldaterna, ignorera utegångsförbuden och ignorera själva ockupationen. Vi sa: håll er bara lugna och försök att resonera med soldaterna. Orden kommer att komma naturligt. Det är trots allt ert land!

Så när olivskörden startade och soldaterna beordrade utgångsförbud var det ingen som brydde sig. Istället gav sig byborna ut, anförda av kvinnorna, för att ta bort alla vägblockader. De stenbumlingar som hindrade traktorerna att köra på vägarna baxades bort på omkring 150 platser.

– På olivodlingarna sköt soldaterna tårgas och slog folk. Men vi sa åt alla att bara fortsätta plocka. Soldaterna satte också upp nya vägblockader, men vi tog bort dem på natten.

Till slut gav soldaterna upp och drog sig undan. Sedan kunde hela byn kunde gå man ur huse för att skörda.

– Det har varit helt fantastiskt i år. Förutom att olivskörden är enormt viktig för ekonomin så är det också en viktig social händelse. Att kunna ta med hela familjen, sjunga sånger, laga mat vid odlingarna och göra det till en positiv upplevelse för barnen. I år var det möjligt.

Efter att skörden nu är slut är byn inställd på att gå vidare. Kanaan al Jamal och de andra i bykommittén planerar inom kort att arrangera en festival för att inspirera folk att fortsätta kampen.

– I år har vi gått från passivitet till aktivitet, nu ska vi starta nya projekt. Samtidigt har vi visat för andra byar att om alla står emot så kan vi vinna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga