Inrikes

Manlig norm ger fel i statistik

I dagsläget beräknas arbetslöshet utifrån antalet heltidsarbetslösa. Utifrån de siffrorna är mäns arbetslöshet högre än kvinnors. Om andelen deltidsarbetslösa hade tagits med i beräkningarna hade statistiken sett radikalt annorlunda ut. Antalet deltidsarbetslösa kvinnor är större än alla andra arbetslösa i alla ålderskategorier, utom bland de äldsta, enligt inofficiella beräkningar från Statistiska centralbyrån som Anita Nyberg […]

I dagsläget beräknas arbetslöshet utifrån antalet heltidsarbetslösa. Utifrån de siffrorna är mäns arbetslöshet högre än kvinnors. Om andelen deltidsarbetslösa hade tagits med i beräkningarna hade statistiken sett radikalt annorlunda ut. Antalet deltidsarbetslösa kvinnor är större än alla andra arbetslösa i alla ålderskategorier, utom bland de äldsta, enligt inofficiella beräkningar från Statistiska centralbyrån som Anita Nyberg tagit del av.

– Den manliga normen inom arbetsmarknadsstatistiken är oroande, eftersom statistiken ligger till grund för de politiska besluten. Ytterst handlar statistik om hur det för tillfället är bestämt att man ska räkna. Det har sällan särskilt mycket med verkligheten att göra, säger Anita Nyberg, som presenterade sina slutsatser vid ett riksdagsseminarium den 6 december.

Det snedvridna statistiska underlaget försvårar riktiga bedömningar av hur människors vardag ser ut. De kurser för arbetslösa som Ams anordnar är anpassade för heltidsarbetslösa, och i dagsläget finns inget stöd för deltidsarbetslösa. Och ser man till den officiella statistiken är kvinnor mindre benägna att flytta eller byta arbetsgivare än män.

– Det faktum att kvinnor ofta arbetar och rör sig inom stora organisationer, som kommuner och landsting, glöms ofta bort. Kvinnor är rörliga, men de byter inte lika ofta arbetsgivare, säger Anita Nyberg.

Till detta kommer att traditionellt manliga yrken är indelade i många fler kategorier än traditionellt kvinnliga. Det finns till exempel 28 olika benämningar för maskinmontörer, medan det för vård-yrken finns sammanlagt fyra. På så sätt är kvinnornas rörlighet inte lika synlig i statistiken som männens.

Att kvinnors yrken buntas ihop under ett fåtal olika kategorier påverkar också synen på vad som är kvinno- och mansdominerade yrken. Att män kliver in i exempelvis vårdsektorn ger inte samma höga utslag i statistiken som när kvinnor kommer in i typiskt mansdominerade yrken, eftersom de yrkesgrupperna är mycket mindre.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga