Utrikes

Nationalistisk skolreform i Japan

I den föreslagna nya lagen återfinns en mängd moralkonservativa och nationalistiska formuleringar som att utbildningen ska ”kultivera sättet att älska sin nation och sitt fosterland” och ”att kultivera respekt för dem som har byggt landet och för dess traditioner”. Absorberandet av dessa värderingar ska kontrolleras av skolorna och lärarna, och moraliskt uppförande ska påverka betygen. Det […]

I den föreslagna nya lagen återfinns en mängd moralkonservativa och nationalistiska formuleringar som att utbildningen ska ”kultivera sättet att älska sin nation och sitt fosterland” och ”att kultivera respekt för dem som har byggt landet och för dess traditioner”. Absorberandet av dessa värderingar ska kontrolleras av skolorna och lärarna, och moraliskt uppförande ska påverka betygen. Det gamla ”jämbördig utbildning för män och kvinnor” stryks helt i det nya förslaget. Dessutom stryks nio års obligatorisk utbildning eftersom man arbetar på ett förslag om att dela upp eleverna i arbetare och tjänstemän från början där arbetarna bara behöver sex års utbildning. Vidare har ”att erkänna varje individs värde” blivit ”att erkänna allmänhetens anda” och ”föra vidare traditionerna”.

Generellt skulle den nya lagen svänga ansvaret för utbildningen 180 grader: istället för att nationen är ansvarig för att ge varje individ fri utbildning är utbildningen till för att ge nationen kompetent arbetskraft. Utbildning är inte längre en mänsklig rättighet utan ”en ung medborgares plikt”.

Utbildningen måste utföras ”exakt utefter denna och annan lagföring”, heter det i den föreslagna lagtexten. Tokyoperfekturen har nyligen sparkat två lärare som vägrade sjunga nationalsången och buga inför flaggan, men de friades i domstol och fick tillbaka jobben. Den här formuleringen är till för att kunna sparka den typen av opatriotiska lärare.

En ändring som vid första anblick kan verka mindre dramatisk är att ”viljan att söka sanning och rättvisa” kommer att ersätta ”viljan att söka sanning och fred”. Rättvisa är ett svårtolkat begrepp, fred däremot är något som den nye premiärministern vill ha bort både från utbildningen och konstitutionen: ändringen kan ses som en förberedelse för det större projektet att stryka de unika skrivningarna om pacifism från den japanska konstitutionen. Den japanska armén ska inte längre behöva kallas ”självförsvarsstyrka”, dess stridsvagnar inte längre omnämnas som ”specialfordon”, och förbudet mot att sätta in den utomlands ska bort, är Abes vision.

Man skulle kunna vänta sig att det förslaget skulle väcka en del debatt, men i japanska medier omnämns det generellt som en odramatisk modernisering. Det lilla kommunistpartiet och det ännu mindre socialdemokraterna är emot förslaget, och 7000 personer från lärarfack och elevorganisationer mötte upp i Tokyo för att varna för lagförslaget innan det passerade första kammaren. Den nya skrivningen stöds dock av styrande Liberaldemokraterna och av det näst största partiet, buddistiska Komei, så sannolikheten att det går igenom är stor.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga