Inrikes

Göteborg: Heta känslor och repressalier

Det är för tidigt att säga hur många som faktiskt strejkade av de drygt 1000 syndikalister som är anslutna till Göteborgs LS. Strejken orsakade dock inga större störningar på arbetsplatser runt om i staden: ett dagis lät meddela föräldrarna att de var underbemannade till följd av strejk, och filmer respektive föreställningar på Hagabion och Pusterviksteatern […]

Det är för tidigt att säga hur många som faktiskt strejkade av de drygt 1000 syndikalister som är anslutna till Göteborgs LS. Strejken orsakade dock inga större störningar på arbetsplatser runt om i staden: ett dagis lät meddela föräldrarna att de var underbemannade till följd av strejk, och filmer respektive föreställningar på Hagabion och Pusterviksteatern startade med ett par minuters symbolisk fördröjning för att uppmärksamma publiken att de hade arbetstagare i strejk.

Störst inverkan hade fyra olika blockader. På morgonen blockerades ingången till Svenskt Näringsliv vid Brunnsparken i centrala Göteborg under cirka en timme. Senare under dagen blockerades Stadskansliet, vårdföretaget Argolis och Stadsdelsnämnden Linnéstadens förvaltningskontor. På alla ställen gick det lugnt till.

Ingen oorganiserad eller LO-ansluten arbetare tycks ha hörsammat uppmaningen att strejka. Däremot organiserade elevrådet på Schillerska gymnasiet en skolstrejk där drygt 100 elever deltog.

Strejkdagen avslutades med en demonstration från Gustav Adolfs Torg till Götaplatsen. Runt 1000 personer lyste upp höstmörkret med facklor och svartröda fanor. Flera talare kritiserade den föreslagna a-kassereformen, men det bestående intrycket är kampviljan som visades upp. Det var länge sedan Göteborgs LS sprudlade av samma energi.

– Det var positivt att vi kunde genomföra allt som planerat trots strulet med varslet som drogs tillbaka. Det är bara att hoppas att aktivismen smittar av sig och håller i sig. Och att fler engagerar sig i LS, säger Göran Olsson, ordförande i Göteborgs LS styrelse.

På vissa håll hotade arbetsköparna med repressalier om strejken genomfördes. Och för LS-anslutna på Tamro och Volvo Lastvagnar väntar ett rättsligt efterspel.

– De har fått varningar och anmärkningar för olovlig frånvaro. Vi kommer att bestrida dem och antagligen blir det förhandlingar, säger Göran Olsson.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga