Utrikes

Den amerikanska drömmen flagnar

Kärnfamilj med egen villa i förorten, minst en bil och en slant på banken – det har varit det amerikanska idealet sedan 1940-talet. Men den tillvaron blir allt svårare att upprätthålla för allt fler och katastrofen väntar runt hörnet. Bara 29 procent av de ”typiska medelklassfamiljerna” skulle med familjens återstående inkomster och besparingar klara de […]

Kärnfamilj med egen villa i förorten, minst en bil och en slant på banken – det har varit det amerikanska idealet sedan 1940-talet. Men den tillvaron blir allt svårare att upprätthålla för allt fler och katastrofen väntar runt hörnet.

Bara 29 procent av de ”typiska medelklassfamiljerna” skulle med familjens återstående inkomster och besparingar klara de nödvändigaste utgifterna under en period av arbetslöshet, en nedgång från 38 procent 2001. Och bara 22 procent skulle klara en allvarlig sjukdom, en nedgång från 35 procent 2001. Det visar en ny rapport från servicefacket SEIU, ”Middle Class in Turmoil”. Titeln till trots undersöker rapporten förhållandena för de 60 mittersta procenten i inkomstligan, inkluderande alltså många individer som i andra sammanhang torde betraktas som arbetarklass.

Bland orsakerna till nedgången finns sjukvårdskostnader som stigit med 24 procent sedan 2000, medan de genomsnittliga reallönerna sjunkit med 6,3 procent under samma tid. Idag är sjukvård den största utgiftsposten i familjebudgeten.

54 procent av de amerikanska familjerna har större skulder än besparingar inklusive pensionsfonder, upp från 48 procent 2001. Egentligen är det bara en siffra som utvecklats positivt – familjernas totala tillgångar, alltså inklusive bostadens värde. Detta reflekterar, som den nu avlidne vänster-ekonomen Andre Gunder Frank pekat ut, att amerikanerna utnyttjar en fastighetsbubbla för att med nya huslån finansiera konsumtion när inkomster och utgifter inte går ihop. Den dag bubblan spricker väntar svåra tider.

Den amerikanska Arbetsmarknadsstatistikbyråns siffror från augusti visar att medellönen stigit med 3,8 procent sedan 2005, medan inflationen varit 4,3 procent. I tillverkningsindustrin steg lönerna bara med 1,5 procent.

Samtidigt ökade de amerikanska börsföretagens vinster med 13 procent under andra kvartalet i år, vilket enligt USA Today innebär ett nytt rekord på 17 kvartal i följd med tvåsiffriga vinstökningar. Årets prisökningar beror helt och hållet på stigande vinstmarginaler, konstaterar Economic Policy Institute.

”Den amerikanska drömmens materiella grunder var trygga jobb, lån med låg ränta, billig bensin, säkra pensioner och en flaggviftande tilltro till det ofelbara amerikanska imperiet. Men nu har alla utom Bushs ’förmögenhetsaristokrati’ hamnat i en allt svårare rävsax”, skriver den förre CBS-ekonomen Jerry Landay.

Antalet familjer som förlorade sina hus till banken ökade med 13 procent under förra året, påpekar han. I New Mexico var ökningen 145 procent och i West Virginia 210 procent.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga