Utrikes

Generalstrejk på väg i Sydkorea

Den sydkoreanska militärdiktaturen byggde landets ekonomiska utveckling på en strikt militär fabriksdiciplin, som även efter diktaturens fall levt kvar i många avseenden. Fortfarande ger grundlagen staten rätt att begränsa eller avskaffa rätten till facklig organisering och kollektiva förhandlingar inom försvarsindustrin, och bland offentliganställda har bara lagligt erkända fackföreningar den rätten. Lärarna fick exempelvis sin fackförening […]

Den sydkoreanska militärdiktaturen byggde landets ekonomiska utveckling på en strikt militär fabriksdiciplin, som även efter diktaturens fall levt kvar i många avseenden. Fortfarande ger grundlagen staten rätt att begränsa eller avskaffa rätten till facklig organisering och kollektiva förhandlingar inom försvarsindustrin, och bland offentliganställda har bara lagligt erkända fackföreningar den rätten. Lärarna fick exempelvis sin fackförening erkänd först 1999, och en stor grupp statsanställda samlade i föreningen KGEU saknar fortfarande ett sådant erkännande. Enligt nyhetsbloggen Two Koreas har regeringen erbjudit sig att ge detta enbart mot villkor som bland annat i praktiken skulle beröva fackföreningen rätten att strejka. Sedan sitt bildande 2002 har KGEU, med sina 140 000 medlemmar, varit tvungna att ”handgripligen hindra polisen att storma presskonferenser, öppna möten och kongresser medan delegaterna röstat”, s

kriver Two Koreas. Sedan september i år har dock förföljelserna hårdnat med stormningen och plomberingen av 119 lokala kontor.

Samtidigt sitter 85 personer från byggarbetarfacket KFCITU fängslade och en medlem, Ha Joong Keun, har dödats av kravallpolis, efter en lång rad polisingripanden mot föreningens demonstrationer, enligt KCTU:s webbsida. Detta har skett medan regeringen, arbetsgivarorganisationerna och det regeringsvänliga facket KFTU hållit trepartssamtal där den större federationen, KCTU, varit uteslutna. De i hög grad eniga parterna slöt vid dessa samtal en uppgörelse som inte garanterar rätten till flera fackföreningar på samma arbetsplats, ökar ”irregulariseringen” av anställningar i landet. Flera nya verksamheter definieras också som ”nödvändig samhällsservice” där regeringen har rätt att stoppa strejker, bland annat flygtrafik och vattenrening, enligt Two Koreas.

Med allt detta ser KCTU sin ”existens återigen hotad”, enligt organisationens webbsida, och har börjat mobilisera för en generalstrejk med början den 15 november. Till den 15 november har federationen också sänt ut en internationell uppmaning till protestaktioner i form av demonstrationer utanför Sydkoreas ambassader, informationsspridning, stöduttalanden eller brev till den sydkoreanska regeringen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984