Inrikes

SAS-personal kördes över av facket

– Vi är minst sagt förvånade över förbundsstyrelsens överkörning. Personalen är rasande och många medlemmar överväger att lämna förbundet. Vi får samla ihop oss och se vad vi kan åstadkomma för att få livet att fungera, säger Pia Kastebring som är ordförande i kabinpersonalens lokala klubb. Hon arbetar själv under de hårda tidsramarna, eftersom klubbens alla […]

– Vi är minst sagt förvånade över förbundsstyrelsens överkörning. Personalen är rasande och många medlemmar överväger att lämna förbundet. Vi får samla ihop oss och se vad vi kan åstadkomma för att få livet att fungera, säger Pia Kastebring som är ordförande i kabinpersonalens lokala klubb.
Hon arbetar själv under de hårda tidsramarna, eftersom klubbens alla förtroendevalda också är flygande.

Kvar i det nya avtalet är de långa arbetspassen på 13 timmar och 20 minuter samt möjlighet för arbetsgivaren att beordra ytterligare övertid. Samma sak med frånvaron av raster.

– Vi har inte ens pauser och raster i arbetsmiljölagens mening. Vi har ingen möjlighet att inta måltider förrän efter åtta timmar. Det gör att vi undrar om förbundet överhuvudtaget vet vad de har skrivit på. Avtalet är uppåt väggarna. Vi sitter och försöker få en redogörelse från HTF varför de skrev på avtalet. Det är förbundets mest korkade beslut i historien.

Pia Kastebring ger ett exempel: markuppehållen vid Europaflygningar är 50–60 minuter. Av den tiden tar passagerarnas av- och påstigning 35 minuter. På tiden som blir kvar ska personalen bemanna dörrarna, kolla id-handlingar och göra en fullständig säkerhetskontroll.

– Då blir det ingen tid kvar till ett måltidsuppehåll.

Det har inte alltid varit så här. Kabinpersonalen upplevde en kraftig försämring av arbetsvillkoren i och med 2004 års avtal, som tvingades igenom under hot om omstruktureringar.

– Det är så det jobbas i dag med de nya vindarna på arbetsmarknaden: med hot. Då är det ännu viktigare för fackförbunden att ha lite råg i ryggen. Vi har haft två och ett halvt år av ständiga komplikationer. Man kan inte leva så hur länge som helst, säger Pia Kastebring.

När ett nytt avtal skulle förhandlas fram ville inte SAS tillmötesgå kraven. Kabinpersonalen varslade därför om strejk från och med den 5 oktober. Stridsviljan var hög bland medlemmarna. Men ett dygn innan strejken skrev deras fackförbund HTF på avtalet, utan att kraven på måltidsuppehåll och kortare arbetspass blivit tillgodosedda.

– Den enda förändringen är att tidigare hade personalen rätt till minst en ledig helg per kalendermånad. Det gjorde att det kunde gå åtta veckor mellan de lediga helgerna. Nu är detta ändrat till att gälla en ledig helg per trettio dagar.

HTFs avtalssekreterare Leif Nicklagård menar att arbetsgivarna får leva upp till intentionerna i avtalet, annars blir det strejk i februari när det nya avtalet går ut. Men Pia Kastebring är starkt kritisk till att förbundet skrev på utan att ha uppnått de nödvändiga förbättringarna av kabinpersonalens arbetssituation.

– Vad ska företaget uppfylla? Det är en bra fråga. Tillsammans med HTF gjorde vi en satsning för att få till förbättringar för kabinpersonalen, men i slutskedet vände förbundet 180 grader och körde över vår förhandlingsdelegation, säger Pia Kastebring.

Hon utlovar i alla fall en fortsättning.

– Det handlar om anständiga villkor för flygande personal. Det kan inte vara rimligt att flygets vinstkrav ska vila på personalens axlar.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga