Kultur

Motståndsmännens martyr

Salvador Puig Antichvar anarkist från Katalonien och aktiv i Mil, Movimiento Ibérico de Liberación (Iberiska befrielserörelsen) under den fascistiska Francodiktaturen under 1960- och 1970-talen. Han kom från en arbetarfamilj och var ett av sex syskon. Fadern Joaquim Puig hade varit aktiv i republiken. Han dömdes till döden under Franco men benådades i sista stund. Maj […]

Salvador Puig Antichvar anarkist från Katalonien och aktiv i Mil, Movimiento Ibérico de Liberación (Iberiska befrielserörelsen) under den fascistiska Francodiktaturen under 1960- och 1970-talen.

Han kom från en arbetarfamilj och var ett av sex syskon. Fadern Joaquim Puig hade varit aktiv i republiken. Han dömdes till döden under Franco men benådades i sista stund.

Maj 1968-händelserna fick Salvador att ge sig in i kampen mot Francodiktaturen. Först i fackföreningen Comisiones Obreras, men efterhand närmade han sig anarkismen alltmer. Han gick med i Mil och den väpnade kampen mot regimen. Gruppen såg inte den väpnade kampen som ett medel i sig, utan som ett sätt att få fram pengar till kampen mot Franco. Genom bankrån stöttade man strejker och fick pengar till propaganda.

I september 1973 ordnade polisen ett bakhåll och flera medlemmar av Mil greps. Salvador Puig Antich skadesköts och polisen Francisco Anguas Barragán dödades.

I en summarisk rättegång i militärdomstol dömdes Salvador Puig Antich för mord på Anguas Barragán.

Demonstrationer ägde rum på olika håll i Europa för att få Franco att stoppa avrättningen, och bland andra Sveriges statsminister Olof Palme, Västtysklands förbundskansler Willy Brandt och påven Paulus VI stödde protesterna, men ingenting hjälpte. Den 2 mars 1974 avrättades Salvador Puig Antich genom garrottering.

Vid begravningen och efteråt uppstod protester, fabriker i Barcelona stoppades och tusentals människor deltog i demonstrationer som möttes av polisvåld. Runt om i Europa genomfördes attentat mot Francosymboler i protest mot avrättningen.

För närvarande finns en begäran om prövning hos Högsta domstolen om att åter öppna rättegången mot Salvador Puig Antich för att granska domen från 1974. Tidigare har liknande begäranden, om Puig Antich och andra dödsdömda under Francodiktaturen, avslagits.

Filmen Salvador har väckt protester hos delar av vänstern. I ett ”Manifest mot filmen Salvador om Salvador Puig Antich” angriper medlemmar i Mil filmen och säger att den förfalskar verkligheten genom att inte visa mer av den politiska revolutionära kamp som bedrevs av Mil och Puig Antich.

Manifestets hårdaste kritik är att filmen är klart politiskt inriktad på att förhindra en radikalisering av dagens rörelser, genom att förmedla budskapet att ”en total konfrontation med samhället inte är värt mödan”.

Manifestet är publicerat bland annat på http://www.lahaine.org/index.php?blog=2

&

p=17159

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga