Kultur

Maktmusik med skakande rumpor

”What happened to the dream of a girl president? She´s dancing in a video next to 50 cent” Orden är artisten Pinks och kommer från texten till en av hennes senaste låtar, ”Stupid girls”. När Oprah, på Kanal 5, häromsistens gjorde ett program om kvinnobilden inom musikbranschen var Pink en av gästerna – mycket på […]

”What happened to the dream of a girl president? She´s dancing in a video next to 50 cent” Orden är artisten Pinks och kommer från texten till en av hennes senaste låtar, ”Stupid girls”. När Oprah, på Kanal 5, häromsistens gjorde ett program om kvinnobilden inom musikbranschen var Pink en av gästerna – mycket på grund av just den låten, som handlar om unga kändistjejer som gladeligen förminskar sig själva till bröst, rumpa och plutmun, för att få lite av den där eftertraktansvärda uppmärksamheten.

En annan gäst var en kvinna som jobbat som så kallad bootygirl. Bootygirls är kvinnliga dansare i hiphop-videor, med uppdrag att visa mycket hud, skaka rumpa och agera föremål tillhörande den manlige artisten. Hon berättade om hur dansarna fylls med alkohol och droger, kallas bitch och hora av alla på inspelningsplats och utsätts för grova sexuella trakasserier. Hennes historia var gravt äcklande och borde tvångsvisas för alla unga tjejer
och killar som äääälskar musikbranschen.

Senaste Musikministeriet i SVT handlade också om manligt och kvinnligt i musiken (och hade faktiskt även det ett inslag med Pink!).
Att det skulle finnas skillnader mellan hur män och kvinnor spelar musik kom snabbt på skam när en inkallad expertjury utifrån fyra instrumentalisters spel bakom en skärm skulle fastställa personens kön. Juryns ”50-årig skäggig trumslagarman” visade sig vara en 30-årig kvinna, ”äldre manlig flöjtist” var ännu en ung kvinna och så vidare. Det experimentet passar ju lämpligt nog ihop med det faktum att kvinnors chanser att få anställning i orkestrar ökar avsevärt när provspelningarna görs anonymt. Märkligt, som om kvinnor skulle väljas bort bara på grund av sitt kön…

En man som höll i lyssnarundersökningar förklarade dock att när det gäller musiksmak finns det minsann tydliga skillnader mellan könen. Kvinnor föredrar ”mjukare” musik, pop och r´n´b, medan män gillar hip hop, rock och sådant som anses som ”hårdare”. ”Det här är till exempel en typiskt manlig låt” förklarade han och satte på en ordinär hiphop-dänga med tillhörande video, där lättklädda brudar strök sig mot en träningsoverall- och kepsprydd rappare.
Hm, så kvinnor är inte lika förtjusta i musik med förnedrande ”yo-bitch” -texter och tillhörande bildspråk? Måste bero på nåt i det biologiska.
En artist som enligt undersökningarna märkligt nog går hem hos båda könen är – just det, Pink. Med den agenda hon försöker sätta, kan det innebära ett hopp om en förändrad kvinno- och mansbild i musiken i framtiden?

Missa inte:
Darwins mardröm. Dokumentär eko-skräckis om hur en liten inplanterad fisk i en stor sjö kan få jättelika konsekvenser.
– SVT1, tors 28 sept 22.00

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga