Inrikes

Pensionspengar till skurkföretag

Andra AP-fonden har i flera år försökt påverka Wal-Mart att respektera mänskliga rättigheter, men har nu gett upp.– Vi har försökt ha en dialog med Wal-Mart. Men bolaget har inte varit intresserad av det. Antalet incidenter och rättsprocesser gör att det finns en systematik, vilket är grunden till att utesluta dem, säger Carl Rosén, chef […]

Andra AP-fonden har i flera år försökt påverka Wal-Mart att respektera mänskliga rättigheter, men har nu gett upp.
– Vi har försökt ha en dialog med Wal-Mart. Men bolaget har inte varit intresserad av det. Antalet incidenter och rättsprocesser gör att det finns en systematik, vilket är grunden till att utesluta dem, säger Carl Rosén, chef för ägarstyrning och information på andra AP-fonden.
Men även utan Wal-Mart har Andra AP-fonden innehav i företag som anklagas för oetiskt uppträdande, till exempel oljebolagen Exxon och Total. Systerfonden Sjunde AP-fonden som förvaltar premiepensionen har nyligen uteslutit just dessa företag av etiska skäl. Total för ”rapporterade fall av brott mot de mänskliga rättigheterna genom användning av tvångskommenderad arbetskraft vid verksamhet i Myanmar (Burma).” Och Exxon för: ”rapporterade fall av korruptionsbrott i Ekvatorialguinea”.
– Vi betonar dialog mer än uteslutning, säger Andra AP-fondens Carl Rosén som förklaring till att företagen inte uteslutits.

Vad för ni då för dialog med Exxon och Total?

– Vi har faktiskt ingen dialog med dem. Jag vet inte varför.

När det gäller Burma så vädjar oppositionen att utländska bolag inte ska göra affärer med eller finnas på plats i landet. Följaktligen borde inte Total finnas där och därmed borde inte AP-fonderna ha innehav i Total.

– Det kan diskuteras. Å andra sidan finns alla bolagen som står på Sjunde AP-fondens uteslutningslista på vår lista också. Vi har en process där vi går igenom de bolagen. Visst, det är värt att titta närmare på Total, men än har vi inte tagit några beslut om att utesluta.

Vilka fler företag försöker ni påverka för tillfället?

– Vi vill inte berätta det så länge vi har en dialog med dem. Men man kan säga att det är en handfull internationella bolag.

Till årsskiftet kommer det göras en utvärdering av hur AP-fondernas riktlinjer för miljö och etik fungerar. Att de sjunde och andra AP-fonderna har gjort olika bedömningar av samma före-
tag förklarar statssekreteraren
på finansdepartementet Katinka Hort med att fonderna arbetar på olika sätt med bolagsstyrning. Den sjunde fonden har ingen röstmöjlighet, och drar sig därför ur företag i stället för att arbeta med att påverka deras verksamhet.
– Vi tycker inte det är sämre att gå in för att påverka, säger Katinka Hort.
Riktlinjerna innebär att etik- och miljöhänsyn ska tas när AP-fonderna gör sina placeringar, men att det övergripande målet är god avkastning.

Skulle det vara ett problem att sätta etiken överst?

– Det skulle innebära att man är beredd att ta priset i form av lägre avkastning på pensionsspararnas medel, det behöver man ha en politisk diskussion om. Men jag tror inte priset behöver vara så särskilt högt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga