Utrikes

Katastrofen lever i New Orleans

En delegation asiatiska hjälparbetare, med erfarenhet från tsunamikatastrofen, uppges ha blivit chockade när de besökte New Orleans för att studera återuppbyggnadsarbetet där.– Jag är förbluffad över att återuppbyggnaden går så långsamt, när detta sägs vara ett av de rikaste och mest effektiva länderna i världen. Det har hänt så lite, så otroligt lite, sade Somsook […]

En delegation asiatiska hjälparbetare, med erfarenhet från tsunamikatastrofen, uppges ha blivit chockade när de besökte New Orleans för att studera återuppbyggnadsarbetet där.
– Jag är förbluffad över att återuppbyggnaden går så långsamt, när detta sägs vara ett av de rikaste och mest effektiva länderna i världen. Det har hänt så lite, så otroligt lite, sade Somsook Boonyabancha, från thailändska Institutet för utveckling av lokalsamhället, till Reuters.
Enligt stadens officiella uppgifter har runt hälften av New Orleans knappt 600000 invånare återvänt idag. Men enligt en uppskattning från amerikanska Postverket bor det bara runt 170000 personer i staden, medan 400000 fortfarande befinner sig på flykt.
Av de miljarder federala dollar som avsatts för att delas ut till runt 100000 husägare vars hem förstördes i översvämningen, har inga pengar hittills delats ut.
Samtidigt är de som hyrde sina bostäder i en ännu värre situation. Ingen federal katastrofersättning alls har avsatts för dem. Hyrorna i området har gått upp så kraftigt att även de som fått jobb i återuppbyggnaden har svårt att betala dem, och ännu har inte ens några planer dragits upp för att bygga nya bostadsområden, även om det är tänkt att ske så småningom. Tvärtom har staden rivit 5000 allmännyttiga lägenheter med subventionerade hyror.

73000 familjer bor fortfarande i den Federala katastrofhanteringsmyndighetens, Femas, husvagnar med 24 kvadratmeters boendeyta. Nättidningen Counterpunchs journalist Bill Quigley intervjuade 75-åriga Aloyd Edinburgh i en sådan husvagnspark.
– Luftkonditioneringen i två vagnar är sönder och ingen har reparerat den på två veckor. Kontraktet för den förre entreprenören tog slut och en ny sägs vara på väg – ingen vet vem eller när de kommer, sade hon då.
Fema försökte tidigare förhindra att massmedia fick tillträde till husvagnsparkerna utan speciella tillstånd från myndigheten.

Över hälften av alla hem i New Orleans har fortfarande ingen ström. De lokala energibolaget, Entergy New Orleans, är bankrupt och har krävt att få höja avgifterna med 25 procent för att kunna betala sina räkningar.
Samtidigt gjorde företagets moderbolag, Entergy Corporation, en vinst på 282 miljoner dollar under föregående år. Vattnet är fortfarande inte drickbart i delar av staden och vattentrycket i ledningarna är bara hälften av det normala.
”Alla som besöker New Orleans ställer sig samma fråga som lokalbefolkningen – var är pengarna? Kongressen uppges ha av-delat över 100 miljarder dollar
till återuppbyggnaden… Medierna och kongressen själv har hittills misslyckats i sina försök
att få verkliga svar på var miljarderna egentligen hamnat”, skriver Quigley.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga