Utrikes

Brittisk lag kan ge desertörer livstid

Den brittiska försvarsmaktslag som nyligen klubbades igenom föreskriver straff upp till livstids fängelse för soldater som överger ”relevant tjänstgöring”, vilket innefattar all typ av tjänstgöring där ”varje medlem av styrkan måste ha totalt förtroende för varje annan medlem av sin enhet”. Den definitionen kan troligen tillämpas på alla soldater som befinner sig i Irak. Under […]

Den brittiska försvarsmaktslag som nyligen klubbades igenom föreskriver straff upp till livstids fängelse för soldater som överger ”relevant tjänstgöring”, vilket innefattar all typ av tjänstgöring där ”varje medlem av styrkan måste ha totalt förtroende för varje annan medlem av sin enhet”. Den definitionen kan troligen tillämpas på alla soldater som befinner sig i Irak.

Under parlamentsdebatten kring lagen den 22 maj föreslog Labourledamoten John McDonell ett tillägg som skulle begränsa straffet för att vägra delta i en ockupation av främmande land till maximalt två år.
– Livstidsstraff förefaller mig inhumant och barbariskt, förklarade han och tillade att den nya lagen egentligen handlar om Irak och att allt fler soldater ifrågasätter lagligheten och rättfärdigheten i ockupationen. Hans tillägg röstades dock ned med siffrorna 442 mot 19.

Den 28 maj rapporterade BBC att minst 1000, troligen betydligt fler, soldater deserterat och ännu i dag befinner sig på okänd ort sedan Irakkrigets början. En talesman för försvarsministeriet tillbaka-visade för nyhetsbyrån AP de uppgifterna, och menade att de siffror BBC angett visar frånvaro utan ledighet. Han klargjorde dock inte skillnaden mellan detta begrepp och desertering.
Talesmannen hävdade också att andelen inte gått upp märkbart under kriget mot, och ockupationen av, Irak. Försvarsdepartementets egna siffror visar dock på en tredubbling för åren 2003 och framåt, jämfört med antalet 2001 – från runt 1000 till nära 3000 fall av ”frånvaro utan ledighet” om året.

Militärjuristen Gilbert Blades kommenterade för BBC:
– Man kan inte låta bli att misstänka att vad som ligger bakom varje frånvaro är situationen i Irak och att, om sanningen ska fram, Irakproblemet har bidragit till att ett enormt antal personer är borta.
I april dömdes flyglöjtnant Malcolm Kendall-Smith till åtta månaders fängelse för sin vägran att delta i ockupationen, som han betecknade som ”en aggression i strid med internationell lag”.
Även Kendall-Smiths advokat Justin Hugheston-Roberts intygade för BBC att han regelbundet och i ökande takt får förfrågningar från soldater som önskar slippa undan tjänstgöring i Irak.

Runt 7200 brittiska soldater befinner sig i Irak, huvudsakligen i den södra delen runt Basra. 111 har dödats hittills, varav 9 under förra månaden. Försvarsdepartementet har registrerat omkring 60 attacker i månaden mot trupperna under 2006, en ökning med 25 procent jämfört med förra året.
I början av maj sköts en brittisk stridshelikopter ned över Basra och flera timmars sammandrabbningar följde när soldater försökte driva undan folkmassor från vraket.
Efter konfrontationer med den shiitiska Mahdi-milisen har nyligen flera lokala myndigheter i södra Irak sagt upp allt samröre med de brittiska styrkorna.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga