Inrikes

Nazister tvingades ändra marschväg

900 högerextremister marscherade i tisdags genom Stockholm i en ”Folkets marsch”. Det är nästan exakt lika många som förra året, något som förvånar Richard Slätt på tidningen Expo. Trots nationaldagsvurm i media och trots att nationaldagen för andra året i rad var en röd dag för de flesta, samlade inte högerextremisterna fler än vanligt. Liksom […]

900 högerextremister marscherade i tisdags genom Stockholm i en ”Folkets marsch”. Det är nästan exakt lika många som förra året, något som förvånar Richard Slätt på tidningen Expo.

Trots nationaldagsvurm i media och trots att nationaldagen för andra året i rad var en röd dag för de flesta, samlade inte högerextremisterna fler än vanligt.

Liksom förra året var det en marsch för de högerextrema och nazistiska organisationerna, vissa iklädda uniformer. Representerade var bland annat Nationalsocialistisk front, Nationaldemokratisk ungdom och Svenska motståndsrörelsen.

– Inför den här marschen mobiliserades det nästan enbart internt och jag tror att de har svårt att locka andra. Det är snarare Salem-marschen i december som man försöker mobilisera brett till. Den är också präglad av mer instabilitet än Folkets marsch, säger Richard Slätt.

Samtidigt som högerextremisterna började sin marsch samlades flera olika grupper av antifascister i närheten. Bland annat hade Antifascistisk aktion, Afa, och Nätverket mot rasism, NMR, utlyst motdemonstrationer. Polisens taktik var att splittra upp eller omringa motdemonstranterna. Cirka 200 antifascister fördes bort i bussar, enligt uppgifter från polisen. Det utbröt också våldsamheter mellan poliser och demonstranter.

NMR hade beslutat att om demonstrationen skingrades skulle deltagarna försöka ta sig till högerextremisternas samlingsplats på egen hand. Merparten lyckades också med det, enligt en av arrangörerna, som vill vara anonym.

– Nazisterna fick ändra sin marschväg, det är så klart en stor seger. De kände av vår närvaro.

Samtidigt säger arrangören att det är en besvikelse att inte fler slöt upp. Han uppskattar deltagarantalet till runt 300.

– Många, även inom vänstern, verkar anse att det här inte riktigt angår dem. Vi menar att nazisterna inte kan tigas ihjäl. De står inte bara för en idéyttring, utan är ett verkligt hot.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga