Inrikes

Fabriker brända i Bangladesh

Efter en vinter med flera svåra olyckor i textilsektorn (se Arbetaren 9/06) var det dödsskjutningen av en strejkvakt vid FS-fabriken i Gazipur utanför huvudstaden Dhaka som utlöste kravallerna. Fabriken syr kläder åt bland annat Hennes & Mauritz och The Gap, enligt organisationen Maquila Solidarity Network. Oroligheterna växte sedan snabbt och spreds till en rad städer […]

Efter en vinter med flera svåra olyckor i textilsektorn (se Arbetaren 9/06) var det dödsskjutningen av en strejkvakt vid FS-fabriken i Gazipur utanför huvudstaden Dhaka som utlöste kravallerna. Fabriken syr kläder åt bland annat Hennes & Mauritz och The Gap, enligt organisationen Maquila Solidarity Network.
Oroligheterna växte sedan snabbt och spreds till en rad städer och industrizoner runtom i landet. 250 textilfabriker brändes, ytterligare minst en arbetare dödades och 25 poliser skadades, uppger tidningen Daily Star. En stor insats av polis och specialstyrkor slog under tisdagen ned upproret. Flera fackföreningsledare greps också och ska enligt Maquila Solidarity Network ha misshandlats i häktet.
Sedan dess har flera mindre protester utbrutit. Under måndagen denna vecka stängde 1500 arbetare vid fabriken Ownerway in cheferna på sina kontor under flera timmar, men släppte dem efter att förhandlingar inletts.
Textilarbetsgivarföreningen har som reaktion krävt inrättandet av en ”industriell polis”, men har samtidigt utlovat att fastställa en ny minimilön i branschen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga