Inrikes

Strejkhot mot hemtjänsten

Sektionen på Hässelby-Vällingbys öppna hemtjänst har vuxit snabbt sedan den genom strejkhot lyckades driva igenom att Maryam Torkamans vikariat omvandlades till en fast anställning. Nu reagerar sektionen på vad de uppfattar som en offensiv från ledningen mot de tillfälligt anställda och mot personalens sammanhållning. – Den sociala arbetsmiljön har blivit mycket sämre. Det har blivit […]

Sektionen på Hässelby-Vällingbys öppna hemtjänst har vuxit snabbt sedan den genom strejkhot lyckades driva igenom att Maryam Torkamans vikariat omvandlades till en fast anställning. Nu reagerar sektionen på vad de uppfattar som en offensiv från ledningen mot de tillfälligt anställda och mot personalens sammanhållning.

– Den sociala arbetsmiljön har blivit mycket sämre. Det har blivit kaos rent ut sagt. Cheferna har flyttat om och splittrat dem som är vana att jobba tillsammans, de har skällt ut och varnat folk utan anledning. De har förbjudit personalen att tala andra språk än svenska med varandra, trots att runt 60 procent av alla som arbetar där är invandrare, berättar Maryam Torkaman, som nu har blivit skyddsombud på arbetsplatsen.

Ebrahimi Morteza är en av de tre som sektionen nu kräver fasta tjänster för.

– Jag fick helt plötsligt i fredags veta att jag inte behövde komma till jobbet på tisdag. Jag har arbetat där två år och elva månader på timmar. Det känns tungt att förlora jobbet på första maj, säger han.

Övriga krav från sektionen är en revision av arbetsmiljön, att ledningen tar avstånd från anklagelser som uttalats mot vissa av de anställda samt skadestånd för diskriminering av tillfälligt anställda och för föreningsrättskränkning, eftersom sektionen anser att syndikalistiskt organiserade drabbats särskilt hårt av uppsägningarna.

– Det enda skäl jag fick för att inte få fortsatt anställning var att de väntade sig att jag skulle ”vabba” för mycket. Jag har varit hemma med sjukt barn kanske tjugo dagar på tre år. Jag tror inte det är det verkliga skälet, jag tror att de vill göra sig av med alla som ställt krav och se till att vi inte får fasta tjänster, säger Ebrahimi Morteza.

Sektionen har nu varslat om upptrappade stridsåtgärder, som börjar med övertids- och nyanställningsblockad från den andra maj. Därefter väntar strejk bland all fast anställd och oorganiserad personal och så småningom även strejk bland tillfälligt anställda, om inga resultat nås i förhandlingarna. Sektionen uppger att runt 60 personer i så fall kan komma att beröras.

– Förra gången vi förhandlade kom vi ingenstans förrän vi började hota. Så den här gången kör vi igång med hoten direkt, säger Ruben Tastas-Duque, ombud för sektionen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga