Kultur

Nyfiken i en strut

SVT kämpar med sina svenska dramasatsningar, och det är så oändligt hedervärt men just därför extra sorgligt att det inte velat sig riktigt på sistone. Jag var en gång nyfiken på Lite som du : inte minst på grund av favoriten Bengt Nilsson hoppades jag på en kvalitetstimme i veckan. Men nej, den småputtriga dramakomeditonen […]

SVT kämpar med sina svenska dramasatsningar, och det är så oändligt hedervärt men just därför extra sorgligt att det inte velat sig riktigt på sistone. Jag var en gång nyfiken på Lite som du : inte minst på grund av favoriten Bengt Nilsson hoppades jag på en kvalitetstimme i veckan. Men nej, den småputtriga dramakomeditonen som väl ursprungligen kommer från engelska evighetsserier och fortsätter att flöda ut i våra teveapparater känns inte längre roligare än en kvällstrött dialog med grannen. Det kan man få bara man går ner till tvättstugan – utan att behöva betala tevelicens. Magdalena In de Betou och Peter Andersson är lika mycket mina grannar som Olle Sarri och Lennart Jähkel i TV4:s evighetsserie C/o Segermyhr.

Anderssons healare i Bota mig! var jag också nyfiken på. Äntligen en holmgång med kvackpsykeindustrin, tänkte jag och knäppte på teven. Jag blev besviken förstås, det blir inte automatiskt bra drama för att Shanti Roney spelar ett av offren. Serien, som nu visats i fyra avsnitt verkar mest ha gjorts av samma anledning som Colin Nutleys filmer, vilka alltid lanseras med ”att vi hade så himla kul tillsammans ett par månader”.

Till och med Göran Ragnerstam som hotat vittne i En fråga om liv och död som skulle förgylla påskhelgen hade enorma svårigheter att engagera. Förutsägbarheten är inte världens bästa motor helt enkelt.
Men ibland visar statstelevisionen att gammal är äldst: när Vilgot Sjömans avled för ett par veckor sedan (bara den mannen kan överraska med sin död vid över 80 års ålder) hade man resurser att plocka fram ett K-specialprogram om regissören, och hans mest kända och faktiskt mycket älskade verk Jag är nyfiken – gul, som åldrats med största behag. Kärleken till filmen är välförtjänt och Vilgot har varit underskattad av undertecknad. Fortfarande inte världens största feminist direkt, men en stor konstnär och friare i tanken än de flesta.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga