Inrikes

Bilarbetare maskar i protest

Det var i mitten av mars som Scania kom med beskedet att produktionen av lastbilsdelar på fabrikerna i Falun och Sibbhult ska läggas ned och i stället flyttas till Södertälje. De 1200 anställda på fabrikerna erbjuds anställningar i Södertälje i stället, 23 respektive 60 mil bort, men bara en tiondel beräknas kunna eller vilja flytta. […]

Det var i mitten av mars som Scania kom med beskedet att produktionen av lastbilsdelar på fabrikerna i Falun och Sibbhult ska läggas ned och i stället flyttas till Södertälje. De 1200 anställda på fabrikerna erbjuds anställningar i Södertälje i stället, 23 respektive 60 mil bort, men bara en tiondel beräknas kunna eller vilja flytta. Åtgärderna ska vara genomförda inom en treårsperiod och ge årliga besparingar på runt 300 miljoner kronor.
Efter nedläggningsbeskedet har produktionstakten, särskilt på fabriken i Falun, minskat drastiskt. Anders Williamsson, platschef på Falufabriken, sade i förra veckan till Falukuriren att man tappat 10–15 procent. Och eftersom produktionen i dag fungerar utan lager ger produktionsminskningen stora återverkningar. Vid Scanias monteringsanlägging i holländska Zwolle gick det förra veckan inte att göra färdigt fler lastbilar eftersom varken fram- eller bakaxlar fanns att tillgå. Även vid Scanias monteringsfabriker i Angers i Frankrike och i Södertälje är produktionen i fara.

I Falun har fabriksledningen anklagat de anställda för att bedriva en maskningsaktion och hotat med att lägga ned produktionen helt om inte effektiviteten ökar. Men i slutet av förra veckan gick Scania in för en annan taktik gentemot de anställda.
Nu erbjuds de i stället en premie på 3000 kronor om de går med på att arbeta varje lördag fram till påsk för att komma i kapp med produktionen. Men de flesta har tackat nej.
Torbjörn Pedersen, ordförande för verkstadsklubben är starkt kritiskt till att företaget inte redan från början erbjudit de anställda extra lön för att arbeta tiden innan nedläggningen. Att många inte vill jobba extra menar han är helt naturligt.
– Många tycker att det är ett fjuttigt erbjudande. De är inga dumhuvuden, de läser ju tidningarna och ser vad andra företag har betalat. När Ericsson lade ner i Spanien fick de betala skjortan. Men i Sverige kan man lägga ner, för tryggheten tar staten hand om, säger han till Arbetaren.

Torbjörn Pedersen berättar att ilskan nu växer bland de anställda. Men att taktminskningen skulle vara någon organiserad maskningsaktion tillbakavisar han bestämt.
– Företaget och vi är oense om vad som händer. Jag har gått genom verkstaden i dag och de jobbar precis som de alltid har gjort. Men de kanske inte jobbar hundra procent, och det beror på att de mår dåligt. Det här är lojala människor, som alltid har ställt upp och jobbat extra när det har behövts. Känslan på Scania har varit speciell, men det är den inte nu längre, säger Torbjörn Pedersen.
På ett debattforum på internet diskuterar anställda på Falu- och Sibbhulsfabrikerna nedläggningen. Faluarbetarna får mycket uppmuntran av Sibbhultskollegorna och tonen på forumet är kamplysten. ”Vi verkar påverka slutmonteringarna kraftigt nu, är det någon som har konkreta siffror så att man vet (…) hur vi drabbar slutmonteringarna?” undrar någon. ”Vi får nog inte behålla jobben här i Falun men låt oss visa att det kostar att leka Simfactory med människors liv!!!” skriver en annan av de anonyma deltagarna.

Scanias presschef Hans-Åke Danielsson säger att produktionen fortfarande ligger efter och att han inte vet om företagets erbjudande om en premie har gett något resultat.
– Den togs väl inte emot särskilt väl, vad jag förstår. Men vi vill inte ha den här debatten i media, utan med våra medarbetare, säger han till Arbetaren.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga