Inrikes

Ultrakonservativa intar riksdagen

Det tvärpolitiska riksdagsnätverket Forum för familj och människovärde, lett av kristdemokraten Tuve Skånberg, bjuder in till konferens kring ”nordisk forskning om familj och familjepolitik” i slutet på mars. – Det har absolut ingen religiös profil. Vi har bjudit in föreläsare med kunskaper om familjepolitik och som sympatiserar med Doha-deklarationen, om att samhället ska stödja familjen, […]

Det tvärpolitiska riksdagsnätverket Forum för familj och människovärde, lett av kristdemokraten Tuve Skånberg, bjuder in till konferens kring ”nordisk forskning om familj och familjepolitik” i slutet på mars.
– Det har absolut ingen religiös profil. Vi
har bjudit in föreläsare med kunskaper om familjepolitik och som sympatiserar med Doha-deklarationen, om att samhället ska stödja familjen, säger Tuve Skånberg.
Konferensen inleds av Richard Wilkins, juridikprofessor från Brigham Young University, som drivs av Mormonkyrkan i Utah. Richard Wilkins deltog också vid FN-konferensen i Doha 2004, som betraktades som ett nederlag för de feministiska krafterna inom FN. Han var drivande bakom ett seminarium 1996, som han själv talar om som ”Miraklet i Istanbul”, där konservativa muslimska och kristna krafter lyckades enas kring en familjepolitisk agenda. I sitt tal där förklarade Wilkins att en homosexuell relation inte kan ligga till grund för en familj, och vände sig mot sexualundervisning i skolorna. Efter talet ”kom den saudiske ambassadören fram till mig och omfamnade mig hjärtligt”, har Wilkins själv berättat.
Istanbul-konferensen låg till grund för den allians som senare segrade i Doha, menar The Guardian-journalisten Brian Whithaker. Agendan i Doha kom att förberedas av regeringen i Qatar, ett land där kvinnor saknar grundläggande rättigheter. En viktig roll tilldelades mormonska World Family Policy Center, lett av Wilkins. I Doha framträdde talare som Sheik Yusuf al-Qaradawi, en islamistisk teolog som anser att ”lätt” hustrumisshandel är befogad, och kardinal Alfonso Trujillo, som organiserat kampanjer mot användandet av kondomer.

En av de fem föredragshållarna på seminariet i riksdagen är Björn Håkonsson, psykolog och diakon vid Katolsk familjerådgivning. Han höll 2004 en uppmärksammad tevesänd predikan där han fördömde abort med orden ”Vårt samhälle släpar ett kusligt spår av förintelse efter sig.”.
En annan är den norske professorn Janne Haaland Matlary. Hon uppträder ofta på den ultrakonservativa organisationen Opus Deis konferenser och har vid flera tillfällen uttryckt sin starka sympati för dem. Det är oklart om hon själv är medlem i organisationen, eftersom dess medlemslistor är hemliga. Hon sitter däremot i Vatikanens familjeråd, som är starkt negativt till både abort och preventivmedel och som leds av den tidigare nämnde kondommotståndaren Alfonso Trujillo. Enligt den norska feministiska tidskriften Fett har hon på Vatikanens radio fördömt ”homofili” som ”onaturligt”. Även föredragshållaren Lars-Göran Sundberg, har en religiös bakgrund, som pastor i Elimförsamlingen.
– De här uppgifterna är nya för mig, om de stämmer. Personerna har vi valt ut på deras akademiska meriter. Att de har uppträtt i ett visst sammanhang behöver inte betyda att de sympatiserar med alla andra som uppträtt där, säger Tuve Skånberg.
Forum för familj och människovärde har varit kritiserade tidigare. 2004 bjöd de in den hårdföra abortmotståndaren Wanda Franz, som anser att abort inte ens kan tillåtas efter våldtäkt eller incest, för att tala i riksdagen.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga