Kultur

På pudelfronten intet nytt

Nej, det handlar inte om en framgångsrik melodifestivallåt, utan om att det slutgiltiga inlägget i den så kallade Ordfrontfejden. Boken, Pudelns kärna, är redigerad av Björn Eklund och Erik Wijk och innehåller bidrag från skribenter som Dan Josefsson, Maria-Pia Boethius och Åsa Linderborg. Det är lätt att hålla med författarna om det skandalösa i många […]

Nej, det handlar inte om

en framgångsrik melodifestivallåt, utan om att det slutgiltiga inlägget i den så kallade Ordfrontfejden. Boken, Pudelns kärna, är redigerad av Björn Eklund och Erik Wijk och innehåller bidrag från skribenter som Dan Josefsson, Maria-Pia Boethius och Åsa Linderborg.
Det är lätt att hålla med författarna om det skandalösa i många av turerna kring Björn Eklunds berömda intervju med författaren Diana Johnstone: DN gick till grovt angrep mot personer som vägrades genmäle, Leif Ericsson refuserade alla artiklar som gick emot hans egen linje, Maciej Zaremba kunde argumentera mot yttrandefriheten utan att det väckte någon uppmärksamhet.

Men ändå: lite av problemet med den här boken framgår redan av att redaktörerna ägnar förordet åt att bemöta tänkta argument mot att den överhuvudtaget borde ges ut. Det blir helt enkelt lite svårt att intressera sig för ämnet om man inte själv är direkt berörd.
Redaktörerna har velat få ihop en så stark laguppställning som möjligt och onekligen lyckats, men samma saker sägs och samma poänger tas hem i det ena bidraget efter det andra. De offentliga turerna i olika medier är förmodligen redan kända för de allra flesta potentiella läsare av boken, medan skildringen av de interna intrigerna hos Ordfront har karaktären av partsinlagor omöjliga att bekräfta eller vederlägga.
Undantagen är när skribenterna kunnat stödja sig på något pinsamt dokument producerat av motståndarsidan, som det brev där Ordfronts förlagsredaktion fördömer de medlemmar som spred ett upprop från kända internationella författare. Men att exempelvis läsa utdrag från två år gamla mejldebatter blir helt enkelt ganska segt.

I några av de mer givande bidragen presenterar Wijk själv en intressant historisk genomgång av den svenska Balkandebatten, Linderborg granskar svenska liberalers inställning till yttrandefrihet och Niklas Nåsander gör en sociologisk analys av organisationen Ordfront. Här har författarna lyft perspektivet och tagit Ordfrontsfejden som utgångspunkt för mer generellt giltiga resonemang; det är synd att inte fler av de deltagande i antologin lyckats med det.

[email protected]

Pudelns kärna
Björn Eklund, Erik Wijk (red)
Bokförlaget Nixon

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga