Inrikes

Kommunismen fördöms?

Den moderate riksdagsledamoten Göran Lindblad, som ligger bakom förslaget, vill att Europa ska fördöma kommunistiska stater, men även kommunismen som ideologi. I sitt förslag föreslår han Europarådet att tillsätta en kommitté av oberoende experter för att utreda brott som begåtts av kommunistiska regimer, anta en internationell deklaration som fördömer dessa och på Europanivå starta kampanjer […]

Den moderate riksdagsledamoten Göran Lindblad, som ligger bakom förslaget, vill att Europa ska fördöma kommunistiska stater, men även kommunismen som ideologi. I sitt förslag föreslår han Europarådet att tillsätta en kommitté av oberoende experter för att utreda brott som begåtts av kommunistiska regimer, anta en internationell deklaration som fördömer dessa och på Europanivå starta kampanjer för att öka medvetenheten om brotten.
Förslaget har redan godkänts i Europarådets politiska utskott. Enligt Göran Lindblad kommer det med största sannolikhet att antas av rådet den 24 januari.
– Det är ett antidemokratiskt utfall mot en hel politisk rörelse, säger Jonas Sjöstedt, EU-parlamentariker för vänsterpartiet.
Han ser förslaget som en del av en antikommunistisk vind som just nu drar genom Europa. I Tjeckien vill man förbjuda det kommunistiska ungdomsförbundet och i Ungern är kommunistiska symboler redan förbjudna.
– Förslaget påminner om hetsjakten mot kommunister under kalla kriget där man med legala medel försökte förbjuda kommunistiska partier och symboler, säger Jonas Sjöstedt.

Enligt Göran Lindblad skulle ett fördömande av kommunismen ge upprättelse till dess offer och samtidigt förebygga framtida kommunistiskt förtryck. Han vill inte förbjuda människor att uttrycka sina politiska åsikter men är kritisk till att affärer säljer kommunistiska symboler till ”intet ont anande ungdomar”.
– Den kommunistiska ideologin strävar efter ett proletariatets diktatur som ska upprätthållas med terror. Både diktatur och terror är förkastligt och bör fördömas. Om Sverige vore kommunistiskt hade oliktänkande som jag skickats till arbetsläger, säger han.
Ole Elgström, professor vid Lunds universitet, säger att Europarådet är en viktig organisation i arbetet för mänskliga rättigheter.
– Rådet har en viss prestige och många vänder sig dit. Om förslaget skulle gå igenom kan konservativa partier använda fördömandet i interna debatter mot kommunistiska partier, säger han.

När den grekiska lokaltidningen Amarysia genom ett brev frågade Göran Lindblad om hans förslag skrev han i sitt svarsbrev att ”kommunismen är ond som idé”. Reaktionerna på förslaget har inte låtit vänta på sig.
– I Grekland ska de demonstrera mot mig och ryska kommunistpartiet har skickat ett brev till svenska vänsterpartiet och bett dem ”ta itu med mig”, säger han.
Göran Lindblad drar även paralleller mellan nazism och kommunism. Skillnaden mellan dem, menar han, är att nazismens brott har utretts i internationella domstolar och dess förövare dömts, medan kommunismens brott har tigits ihjäl.
Jonas Sjöstedt menar att det inte går att förneka att kommunistiska regimer har kränkt mänskliga rättigheter.
– Samtidigt har kommunistpartier i Europa varit ledande i kampen mot nazism och fascism. Nu hävdar Göran Lindblad att nazismen och kommunismen till ideologi är lika, det är historierevisionism, säger han.
Om Europarådet röstar ja till förslaget blir det inte juridiskt bindande.
– Men det kommer att användas som ett argument av länder som vill inskränka åsiktsfriheten, säger Jonas Sjöstedt.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984