Inrikes

”Folks livsstil kommer förändras”

Sveriges regering har varken tagit ställning för eller emot C&C-modellen, men Anders Turesson, som är förhandlingschef vid miljödepartementet, säger att inställningen är principiellt positiv.– Begreppen bakom modellen är av fundamental betydelse. De hör till EU:s klimatkonventions grundläggande principer, så dem ställer vi naturligvis upp på.Både Sverige och EU har som mål att minska utsläppen med […]

Sveriges regering har varken tagit ställning för eller emot C&C-modellen, men Anders Turesson, som är förhandlingschef vid miljödepartementet, säger att inställningen är principiellt positiv.
– Begreppen bakom modellen är av fundamental betydelse. De hör till EU:s klimatkonventions grundläggande principer, så dem ställer vi naturligvis upp på.
Både Sverige och EU har som mål att minska utsläppen med 60–80 procent fram till 2050. Det kommer innebära en omfattande omvandling av Sverige under det närmaste halvseklet. Men Anders Turesson är optimistisk.
– Oavsett vad vi gör kommer folks livsstil förändras under den tiden. Det är inte säkert att det kommer att krävas så påtagliga uppoffringar, mycket tack vare att vi kommer att utveckla ny miljövänlig teknik.
Storbritannien har diskuterat möjligheten att införa ett ransoneringskort för utsläpp av växthusgaser.
Det skulle i så fall innebära en sorts C&C-modell på nationell nivå, där stadsjeepsägare skulle tvingas köpa utsläppskvoter av cyklister. Anders Turesson är inte främmande för att ett sådant system införs i Sverige, förutsatt att det inte blir för krångligt att administrera.

Att klimatfrågan hamnat högt på dagordningen och att Kyotoprotokollet trätt i kraft ser Anders Turesson som ett stort framsteg.
– Att lösa klimatfrågan kommer att bli besvärligt för världssamfundet, men vi har inget val. Vi måste få med alla länder på en miljövänlig utveckling, annars är det kört.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga