Sista dagen att rösta i det turkiska valet från Sverige är söndagen den 7 maj. Arbetaren tog sig till landets enda vallokal, Älvsjömässan i Stockholm, för att prata med HDP-aktivister, Erdoğan-supporters, ultranationalister och socialdemokrater.
Söndagen den 14 maj är det både president- och parlamentsval i Turkiet. Turkiska medborgare som bor i Sverige måste ta sig till Älvsjömässan i Stockholm innan den 7 maj för att lägga sin röst i valet där utlandsrösterna kan bli avgörande.
Nästan 3,5 miljoner, eller ungefär 5,3 procent, av den turkiska väljarkåren bor nämligen utomlands. De flesta i Tyskland. I Sverige rör det sig om nästan 40 000 röstberättigande.
Utanför mässan vajar turkiska flaggan och på parkeringen har tre partier ställt upp valtält: Erdoğans AKP, ultranationalistiska MHP och det prokurdiska, nystartade Gröna Vänsterpartiet, YSP.
Valet kallas för ett ödesval. Under de senaste åren har president Recep Tayyip Erdoğan och hans parti sakta men säkert utökat sin makt, samtidigt som demokratin i landet urholkats. Meningsmotståndare grips, journalister fängslas och rättsväsendet har allt mer blivit ett redskap för det styrande partiet.
Under det senaste året har även kritiken mot den sittande presidenten ökat. En orsak är den ekonomiska kris landet befinner sig i. En annan är hanteringen av den förödande jordbävningen som drabbade de sydöstra delarna av landet i februari.
Jämt i opinionsmätningarna
Utöver Erdoğan ställer tre andra presidentkandidater upp i valet. Enligt de senaste turkiska opinionsundersökningarna är det nästan helt jämt mellan den sittande turkiska presidenten Recep Tayyip Erdoğan och oppositionskandidaten Kemal Kilicdaroglu.
I början på mars enades oppositionskoalitionen om Kemal Kilicdaroglu som en gemensam kandidat att utmana Erdoğan. Kilicdaroglu är partiledare för landets största oppositionsparti CHP, som grundades av ”landsfadern” Mustafa Kemal Atatürk. Partiet betecknas som sekulärt och socialdemokratiskt medan oppositionskoalitionen, baserad på sex partier, är en bred samling som spänner över sekulära och religiösa partier till nationalistiska och socialdemokratiska.
Hakan Güner är ordförande för föreningen för CHP i Sverige menar att de viktigaste frågorna för partiet i årets val handlar om rättsystemet och ekonomin i landet.
– Fattigdomen har ökat kraftigt i Turkiet och medelklassen har i stort sett försvunnit. Vi vill återuppbygga demokratin och rättsystemet som har kollapsat under Erdoğan, säger han.
HDP kan förbjudas innan valet
Runt omkring YSP:s tält hänger vimplar med partiets symbol, som påminner om det prokurdiska vänsterpartiet HDP. Det är inte en slump. HDP har hotats att kriminaliseras av den turkiska konstitutionsdomstolen och risken finns att partiet förbjuds innan den 14 maj. I årets val ställer därför HDP-politiker upp i valet tillsammans med YSP.
Hbtq- och HDP-aktivisten Znar Bozkurt, som förra året satt i förvar och hotades med utvisning till Turkiet som han flytt från, har rest från Borås för att visa sitt stöd för YSP.
– Det viktigaste för mig är att alla turkiska medborgare använder sin röst och röstar på partier som kämpar för demokrati och fred, säger han till Arbetaren.
– Erdoğan har gripit massor av journalister och advokater. Vi har ingen frihet i Turkiet. Det är ett öppet fängelse. Du har inte frihet att säga jag är HDP, eller jag är kurd eller jag är homosexuell.
En annan av de som är på plats för att visa sitt stöd för YSP är Heybet Amedsson. Han berättar att de flesta kurder kommer att rösta på Kemal Kilicdaroglu i presidentvalet.
– Han har gått till val på att värna mänskliga rättigheter och att inte göra skillnad på turkar och kurder och andra minoriteter, säger han.
Heybet Amedsson anser att HDP är det enda partiet som kan förändra Turkiet i grunden.
– HDP står för demokrati, jämlikhet, religionsfrihet, arbetares rättigheter. Turkiet har gått åt fel håll allt för länge och politiken som Erdoğan bedriver baseras på en fascistisk, nationalistisk ideologi, säger han.
Inne i Älvsjömässan slingrar sig kön lång. De som står nästan längst bak säger att de köat i 20 minuter och att de hört av de som redan lagt sin röst att kötiden är strax över två timmar. En av de som precis lagt sin röst är Hicran Tercan.
– För mig handlar det här valet om demokrati och jag kommer rösta på Kemal Kilicdaroglu, säger hon.
En annan som köar säger sig ha samma hjärtefråga, demokrati, men kommer i stället lägga sin röst på Erdoğan.
– Turkiet växer med honom. Inte minst sjukvården har blivit mycket bättre under hans regeringstid, säger Harun Kücük.
Tillbaka på parkeringen utanför mässan. Längst bort sitter en 24-årig man under en stor bild på Erdoğan. Han valarbetar för AKP-ledaren och vill inte medverka med varken namn eller bild. Han menar att många som röstar på Erdoğan i Sverige ses som odemokratiska och att hans politiska engagemang kan påverka hans yrkesliv.
– Men jag tror Erdoğan tar hem valet. För mig som ungdom handlar det om vad han gjort för andra i min ålder. Han har gett oss ett moderland, ett Turkiet som blir bättre och bättre.
Samtidigt fängslas meningsmotståndare, vad tycker du om det?
– Media får Erdogan att se ut som en diktator, men hur kan han vara det om alla har rätt att rösta? De som fängslas har kopplingar till terrorism och jag ser det inte som en nackdel att terrorister fängslas, säger han.
Ett stenkast från honom står valtältet för ultranationalisterna i MHP, vars ungdomsorganisation Grå vargarna mördade hundratals vänstersympatisörer, kurder, armenier och greker under 1970-talet. Gruppen har gjort flera våldsamma dåd ända fram till modern tid, även i Sverige.
Vad driver ni för frågor i valet?
– Vi driver inga frågor, vi samarbetar med Erdogan, säger en av MHP:s valarbetare som varken vill ha med namn, bild eller svara på följdfrågor.